Na een succesvolle collecteweek in januari gaat het Campagneteam Huntington door met het vragen van aandacht en geld voor deze slopende ziekte. Albert Heijn Middeldorp werkt hieraan mee door het mogelijk te maken statiegeld middels een druk op de knop te doneren aan het goede doel.

Maar wat is de ziekte van Huntington eigenlijk? Huntington is een erfelijke ziekte, die ontstaat door een DNA mutatie in het gen coderend voor het Huntington eiwit. Als gevolg hiervan gaan de eiwitten klonteren in hersencellen, waardoor deze niet meer goed functioneren. Het leidt tot achteruitgang in het geheugen, motoriek of psychische problemen. De gemiddelde levensverwachting vanaf de eerste klachten is 17 jaar. De Ziekte van Huntington is voor 100% een familiaire aandoening. Als één van de ouders gendrager is, heeft het kind 50% kans ook gendrager te worden.

Er is geld nodig voor onderzoek, heel veel geld. Te weten 4 miljoen. Hiermee kan het team van onderzoekers bij het AMC 5 jaar lang grondig onderzoek verrichten naar een mogelijk geneesmiddel voor Huntington. Daarvoor is er een Campagneteam opgericht om dit doel te bewerkstelligen. Op de website www.campagneteamhuntington.nl staat veel informatie over de ziekte en het Campagneteam. Hier zijn ook initiatieven voor acties te vinden evenals hoe een actie op te zetten. ”

Tags