Afgelopen week vond in Nieuw Sion een Kloosterboerderijfestival plaats. Het Kloosterboerderijfestival is een jaarlijkse ontmoeting en inspiratieweek met een op het klooster geïnspireerd ritme van gebed, stilte en praktisch werk op de boerderij, naar de kloosterregel van Benedictus “ora et labora” – bid en werk.

Na de verwelkoming sloot de groep aan bij de vaste vrijwilligers om gezamenlijk deel te nemen aan het avondgebed. De dagen daarna werd een strak programma afgewerkt: drie Getijdengebeden per dag, boeiende workshops, sprekers, muziek, films en natuurlijk werd er gewerkt. Ook kreeg de groep de film over de laatste monniken van Abdij Sion te zien. Anne Christine Girardot, de regisseuse van de film was daarbij aanwezig en vertelde het verhaal bij de film, haar ervaring met de monniken.
Niet alleen in Sion werd gewerkt maar natuurlijk ook op een boerderij. Boerderij de Keizersrande, een biodynamisch bedrijf in uiterwaarden van de IJssel fungeerde als werkplek buiten het klooster tijdens het Kloosterboerderijfestival. Werkzaamheden daar waren onder andere bomen rooien, de stal uitmesten en strobalen uit het weiland halen.

Voor het bereiden van het eten kon gebruik gemaakt worden van de grote keuken waar 2 jaar geleden nog de monniken hun eten kookten. Gezamenlijk werd het eten voorbereid en eigen recepten werden dan ook toegevoegd aan de maaltijden en in de aangrenzende refter (eetzaal) genuttigd.
‘s Avonds na het avondgebed was er uiteraard ruimte voor ontspanning met soms live muziek. Zo werd er nog een feestje gegeven in de verlaten stallen van de boerderij achter het klooster.

Dit Kloosterboerderijfestival werd mogelijk gemaakt door subsidie van Kerk en Wereld, de stichting Haëlla en natuurlijk de gastvrijheid van de stichting Nieuw Sion.

Fotografie Harry Mulder

[AFG_gallery id=’230′]

Tags