Afgelopen weekend werd een bijzondere viering georganiseerd door de Stichting Nieuw Sion. Het is alweer ruim een jaar geleden dat de laatste monnik Abdij Sion verliet waarna de Stichting Nieuw Sion de nieuwe eigenaar werd van de gebouwen. Ter gelegenheid van één jaar Nieuw Sion werden belangstellenden uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens een speciale Vesper.

Ruim een jaar geleden, op maandag 28 december 2015 vond de laatste Vesper in Abdij Sion plaats met aansluitend de sleuteloverdracht. De volgende dag in alle vroegte vertrokken drie broeders naar Schiermonnikoog. Een paar uur later verliet abt Alberic als laatste monnik het gebouw dat vanaf 1890 als klooster en later als abdij een thuis was voor vele broeders en paters. Om te voorkomen dat de gebouwen er onverlaten bij zouden staan werd op dezelfde dag het poortgebouw al bewoond door antikraak.

Vanaf dat moment ontstond er een groep vrijwilligers die zich verbonden voelt met Nieuw Sion. Deze vrijwilligers komen uit alle delen van het land om hier in het Sallandse, op een plek met een bijzondere geschiedenis gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken. Zowel in het gebouw evenals om het gebouw, in de tuin wordt met man en macht gewerkt om het één en ander op te knappen. De Deventer bomenstichting helpt met de financiering van enkele projecten die professioneel uitgevoerd moesten worden zoals de snoei van de berceau. Steeds meer is structuur in de werkzaamheden zichtbaar middels planvorming. Plannen ten behoeve van verstilling, verrijking van de natuurwaarden, eigen wandelpaden achter het gebouw bestemd voor Sion-gasten, natuurretraites en op termijn de ecologische moestuin. De bedoeling is dat komend voorjaar de eerste ‘vaste’ bewoners hier hun domicilie zullen vinden om zo een commune op te bouwen.

In het afgelopen jaar is dus al het nodige gebeurd, voor de stichting een reden om terug te kijken maar zeker ook om vooruit te zien. Na afloop van de speciale Vesper werden allen uitgenodigd om mee te gaan naar de refter (eetzaal) om onder het genot van een hapje en drankje samen te zijn in deze bijzondere ambiance. Voorzitter van de Stichting Nieuw Sion, Peter Dullaert vertelde in het kort over het verleden, heden en de toekomstplannen en roemde vooral de inzet van de vele vrijwilligers. Om samen deze locatie te behouden voor gebed en bezinning.

Nieuw Sion in Ochtendglore

[AFG_gallery id=’217′]

Fotografie Harry Mulder

Tags