Eind deze maand is het al weer een half jaar geleden dat de laatste monniken abdij Sion verlieten om op Schiermonnikoog hun heil te zoeken, in de hoop om daar in de toekomst een klooster en zo een commune op te bouwen. Of deze wens ook werkelijk in vervulling zal gaan valt nog te bezien. Het zou zomaar kunnen dat ook deze monniken later hun plaatsje gaan vinden in Westmalle waar meerdere broeders verblijven die ooit in Sion woonden.

Huidige eigenaar van de voormalige abdij, Stichting Nieuw Sion heeft in de afgelopen maanden ontzettend veel werk verzet om maar zo snel mogelijk gasten te kunnen ontvangen en zo de gebouwen ‘levendig’ te houden. Vanaf eind december vorig jaar wordt het Poortgebouw al bewoond waardoor Nieuw Sion nooit onbeheerd is geweest. Vanaf 1 april komen regelmatig groepen en groepjes mensen hier logeren, de meesten om in de rust van dit gebouw en omgeving weer even bij te tanken. Of, zoals een paar weken geleden een groep pelgrims die in het kader van de Moderne Devotie een tocht maakten van Deventer naar Zwolle en zo ook Nieuw Sion ‘meenamen’ op de route.
Het Gastenverblijf, dat een paar jaar geleden al is opgeknapt heeft mooie schone kamers, ook de keuken voor gezamenlijk gebruik is omgetoverd tot een prachtige ruimte. Een paar oude werkhuisjes zijn inmiddels ingericht tot moderne kamers met eigen keuken en sanitaire voorzieningen.
Iedere vrijdag is het Klussendag, een groep vrijwilligers is dan bijna de hele dag in touw om het nodige op te ruimen en schoon te maken. Zo zorgt de tuinploeg ervoor dat alle bloemen, planten en struiken weer helemaal tot hun recht komen. De grasmaaiploeg zorgt er voor dat ‘het haar van de aarde’ er weer netjes bijligt, met deze temperaturen en hemelwater kan men iedere week weer opnieuw beginnen. Om ook in de met de kloostergangen omringde patio’s te kunnen maaien moet men wel door het gebouw met de grasmaaiers. Geen probleem, een aantal vrijwilligers heeft een schoonmaakploeg geformeerd die wekelijks de poetsdoek, bezem en dweilwagen ter hand nemen. De kerk, de kloostergangen en de refter hebben een grote beurt gehad en de grote keuken aan de achterzijde van het gebouw is grondig onder handen genomen, een hele klus.
Mensen die denken “Goh, daar wil ik ook wel aan meewerken”, kunnen dat aangeven via meewerken@nieuwsion.nl

Nieuwe website

Onlangs heeft de Stichting haar website gelanceerd www.nieuwsion.nl Het heeft eventjes geduurd maar nu kunnen belangstellenden op internet alle informatie over de Stichting lezen, wat de achterliggende gedachten zijn, wat de plannen voor de toekomst zijn, wat men precies met deze locatie voorheeft, etc. Ook is het de bedoeling dat er weer openbare Vieringen en Getijdengebeden zullen worden gehouden. Momenteel is het al wel mogelijk om woensdags om 12.00 uur en vrijdags om 17.30 uur de Getijdengebeden mee te beleven. Tot nu toe zijn het kleine groepjes waardoor er nog gebruik van de Abtskapel kan worden gemaakt, de bedoeling is dat op den duur de grotere voormalige kapittelzaal hiervoor zal worden gebruikt. Op Tweede Pinksterdag werd in de voormalige kloosterkerk het eerste openbare Getijdengebed gehouden, zo’n 100 mensen waren hiervan getuige. Het was toen precies een jaar geleden (Eerste Pinksterdag 2015) dat de monniken van Sion de laatste openbare Eucharistieviering verzorgden.
Op 19 juni aanstaande (Vaderdag) zal om 12.00 uur hier weer een openbare Getijdengebed plaatsvinden, belangstellenden zijn dan van harte welkom. Dan zal men de kerkklok van de voormalige abdij weer kunnen horen luiden.

Hieronder ziet u een aantal foto’s van de situatie in Sion zoals de monniken deze eind december hebben achtergelaten. Inmiddels zijn al een aantal ruimten opgeknapt cq ingericht naar de wens van de Stichting Nieuw Sion.

Fotografie: Harry Mulder

[AFG_gallery id=’210′]

Tags