Afgelopen zaterdag vond weer de halfjaarlijkse oliebollenactie van muziekvereniging Sempre Crescendo plaats. Inmiddels een niet meer weg te denken traditie die ook deze keer weer succesvol verlopen is.
Voor het bakken van de oliebollen kon men ook deze keer weer terecht in de werkplaats van het voormalig loonbedrijf van de familie Olthof aan de Randerstraat. Dit voorjaar werd voor het eerst gebruik gemaakt van deze locatie en heeft als voordeel dat de benodigde apparatuur hier ook opgeslagen kan worden.

’s Morgens om zes uur worden de eerste werkzaamheden al verricht, dan wordt gestart met het mengen van het deeg dat al decennialang volgens een traditioneel recept wordt bereid. Het recept blijft natuurlijk geheim maar dat er lekkere rozijnen en krenten aan worden toegevoegd is een feit, eigenlijk zijn het dus krenten/rozijnenbollen. Vanaf zeven uur steekt de eerste bakploeg haar handen uit de mouwen om de deegbollen te bakken tot heerlijke bruinrode oliebollen.

Nadat ze ‘besneeuwd’ zijn met poedersuiker en in zakken zijn gedaan worden ze opgehaald door de ‘chauffeur van dienst’ die er voor zorgt dat het afhaalpunt voor de lopers en de kraam op tijd worden bevoorraad.
Vanaf negen uur startte de verkoop aan de kraam, die als vanouds voor Albert Heijn aan de Dorpsstraat stond. Vanwege de recente verbouwing en heropening van deze supermarkt versierden blauwe en witte ballonnen de entree waardoor het geheel een feestelijk tintje had. Ook de weersomstandigheden werkten deze dag mee: na een beetje gespetter in de ochtend klaarde het op, een vrolijk zonnetje en een milde temperatuur zorgden ervoor dat het constant een komen en gaan van mensen was.

Vanaf tien uur gingen een aantal leden van Sempre Crescendo het dorp in om de vaak nog warme oliebollen huis-aan-huis te verkopen. Ook de bewoners van Woon- en Zorgcentrum Sparrenheuvel zijn daarbij niet vergeten. Tijdens het koffiedrinken werden de aanwezigen verrast met lekkere verse oliebollen. Deze smaakten zo goed dat de meegebrachte zakken oliebollen al snel waren uitverkocht en direct een nieuwe voorraad opgehaald moest worden. De oudste inwoner van de Gemeente Deventer, de onlangs 107 jaar geworden mevrouw Anne Klein Bronsvoort liet zich een oliebol nog goed smaken. Zij woont inmiddels al weer acht jaar in Sparrenheuvel en verblijft graag in de grote zaal om gezellig met anderen een kopje koffie te drinken of een hapje te eten.

Voor de leden van Sempre Crescendo was het een dag van hard werken en gezelligheid en de opbrengst vormt een welkome financiële ondersteuning. Ze zijn blij dat hun oliebollen al jarenlang in het dorp zo gewaardeerd worden. Een traditie om trots op te zijn.

Fotografie Harry Mulder

[AFG_gallery id=’214′]

Tags