Mevrouw Crommelin, weduwe van oud burgemeester Samuel Crommelin is blij met het initiatief dat genomen is om een nieuw nonnenbeeldje te vervaardigen. Het bekende nonnenbeeldje dat dertig jaar aan de zuidzijde van de Diepenveense dorpskerk heeft gestaan is in oktober 2014 op brutale wijze gestolen.

Dit bronzen beeld is destijds door haar man gemaakt en geeft de geloofsstrijd van een novice weer. Zij weet nog niet of zij in het klooster wil blijven, moeder-overste troost haar. Het beeld wordt daarom de Bemoediging genoemd. Niet bij iedereen was de betekenis van dit beeld helemaal duidelijk. Daarom heeft de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving in 2005 het initiatief genomen om het beeld te voorzien van een informatiebordje. Voorafgaande aan het jaarlijkse Monumentenweekend, begin september heeft mevrouw Crommelin-Huyssen van Kattendijke het bordje in dat jaar nog onthuld.

Mevrouw Crommelin onthuld informatiebordje

Mevrouw Crommelin, inmiddels 93 jaar en nog zeer goed bij de tijd woont al ruim 35 jaar in de verbouwde Jacobahoeve op het landgoed Verwolde in Laren (Gld). Op een bureautje in haar kamer staat nog de replica van het oorspronkelijk beeld dat nu extra gekoesterd wordt. “Wat was ik verguld toen ik het goede nieuws hoorde, een nieuw nonnenbeeldje weer terug in Diepenveen en daarmee ook de herinnering aan mijn man.

Mevrouw Crommelin thuis in Laren

Tags