Zondag 10 april om 16.15 uur speelt er een bijzondere film in filmhuis de Keizer. De broeders van abdij Sion in Diepenveen staan op een cruciaal punt van hun bestaan. De muren van het ooit bloeiende klooster ademen 125 jaar gebed en gezang. Nog acht broeders zijn het, die het naar wereldse maatstaven volstrekt zinloze leven voortzetten.

Nieuwe monniken melden zich zelden aan en als ze het al doen, houden ze het sobere monnikenbestaan niet lang vol. Ze lijken de strijd tegen de tijd te verliezen. De abdij in Diepenveen staat te koop. De jongere kern van de broeders heeft besloten niet zomaar het licht uit te doen. Ze trekken verder naar het noorden, terug naar hun wortels, naar het eiland dat haar naam aan hen te danken heeft: Schiermonnikoog. Tegen de achtergrond van dit ingrijpende proces van loslaten en voorzichtig nieuw leven laten ontkiemen, gaat de film op zoek naar de diepere motivatie van deze mannen. Wat drijft hen vandaag de dag om monnik te zijn, tegen alle eisen van de moderne maatschappij in? We nemen een uniek kijkje in de ziel van mannen wier leven meestal verborgen blijft.

Regisseurs Anne Christine Girardot en John Gruter en broeder Alberic zijn aanwezig bij de film voor een korte inleiding en het beantwoorden van vragen na afloop.

Regie: Anne Christine Girardot en John Gruter
Land: Nederland
Jaar: 2015
Duur: 70 min.
Taal: Nederlands gesproken

Tags