Afgelopen zaterdag hebben mevrouw Crommelin en de heer Fred Bruce het nieuwe Nonnenbeeldje onthuld. Het originele beeldje is eind 2014 op brutale wijze gestolen waardoor Diepenveen werd beroofd van een markant kunstwerk.

Het originele bronzen Nonnenbeeldje is een creatie van oud-burgemeester Crommelin van Diepenveen en heeft deze bij zijn afscheid in 1984 geschonken als aandenken voor het dorp. Het kreeg een plaatsje ten zuiden van de kerk, het vroegere Nonnenklooster van Diepenveen. Het beeldje geeft de geloofsstrijd van een novice weer. Zij weet nog niet of zij in het klooster wil blijven, moeder-overste troost haar. Het beeldje wordt daarom de Bemoediging genoemd. Niet bij iedereen was de betekenis van dit beeld helemaal duidelijk. Daarom heeft de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving in 2005 het initiatief genomen om het beeld te voorzien van een informatiebordje. Voorafgaande aan het jaarlijkse Monumentenweekend, begin september heeft mevrouw Crommelin-Huyssen van Kattendijke het bordje in dat jaar nog onthuld.

Een nieuw beeldje
De heer Fred Bruce, in vroegere jaren woonachtend nabij de Diepenveense kerk nam het initiatief om een nieuw beeldje te laten maken. Gelukkig bestaat van het origineel nog een (kleine) replica, daardoor kon hij weer een nieuw beeld laten vervaardigen, deze keer niet van brons maar van aluminium. Mevrouw Crommelin, inmiddels 93 jaar en nog zeer goed bij de tijd woont al ruim 35 jaar in de verbouwde Jacobahoeve op het landgoed Verwolde in Laren (Gld). Op een bureautje in haar kamer staat nog de replica van het oorspronkelijk beeld dat het afgelopen jaar extra gekoesterd werd. “Wat was ik verguld toen ik het goede nieuws hoorde, een nieuw Nonnenbeeldje weer terug in Diepenveen en daarmee ook de herinnering aan mijn man”.

Het beeldje staat weer op haar sokkel, op het vertrouwde plekje tussen de bloeiende Holwortel naast de vroegere kapel van het Vrouwenklooster.

[AFG_gallery id=’203′]

Fotografie Harry Mulder (c)

Tags