Het voelde goed aan, afgelopen donderdagavond tijdens de jaarlijkse Gedichtenavond in Theater Bouwkunde. De sfeer was ontspannen en geanimeerd. Vol aandacht werd er geluisterd naar de gedichten van de genomineerden van de Gedichtenwedstrijd 2016. Het thema Herinneringen bleek een schot in de roos en bracht bij de dichters het beste naar boven. “Nog nooit was het niveau zo hoog,” vond de jury. Reden voor de winnaars Ben Droste en Sandrine Malan om extra trots te zijn op hun prestatie.

In totaal deden 62 volwassenen en 235 jongeren mee aan de wedstrijd. De jury nomineerde in beide categorieën 8 gedichten die op de Dichtersavond voorgedragen werden. Bij de volwassenen won Ben Droste uit Diepenveen. Zijn gedicht ‘Rondgang’ nodigt uit tot herlezen omdat je elke keer weer een nieuwe laag aantreft, aldus de juryvoorzitter Jos Paardekooper. Oordeelt u zelf:

Rondgang
Verdwaald in mijn gedachtenherken ik het landschap.
Het licht valt nieuw
de voren lijken breder
maar de eik in het naakte veld
is het onwrikbare middelpunt
van eerder beschreven cirkels.
Hier gebeurden wij.

Zeg me de oude woorden
in de toonsoort van nu.
Op de klank van je stem
loop ik het pad terug.

Winnaar Ben Droste

Winnaar Ben Droste

Jongerengedichten
Er zaten volgens de jongerenjury heel wat juweeltjes bij de jongerengedichten. Uiteindelijk bleven 8 genomineerden over. Uiteindelijke winnaar werd Sandrine Malan. In haar titelloze gedicht beschrijft ze haar jeugd in Ivoorkust. Petra Kremer, lid van de jongerenjury, roemt de manier waarop ze de sfeer kan neerzetten. De herinneringen zijn lieflijk, maar de angst om alles te moeten verlaten is duidelijk aanwezig.

Prijswinnaars
Alle winnaars ontvingen hun prijs uit handen van Alice van Diepen directeur van de Bibliotheek Deventer. De bibliotheek zelf zorgde voor de eerste prijs, 100 euro voor Ben Droste en 75 euro voor Sandrine Malan. De tweede prijs werd beschikbaar gesteld door Boekhandel Praamstra en ging naar: Wim Rouw en Josephine Rikken (jongeren). De Inktpot tekende voor de beide derde prijzen voor Fred Bruce en Jennifer Hes (jongeren).

De Deventer Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Bibliotheek Deventer in samenwerking met Theater Bouwkunde.

Tags