De leden van muziekvereniging Sempre Crescendo zijn druk bezig geweest de afgelopen week. Zo hebben zij op zaterdag 20 februari jl. een oliebollenactie gehouden, die door de inwoners van Diepenveen altijd zeer gewaardeerd wordt.

’s Morgens om 6 uur startten leden van Sempre Crescendo met het mengen van het deeg en werden de bakken met olie opgewarmd. Om 7 uur in de ochtend arriveerde de eerste bakploeg van 4 personen en werd begonnen met het bakken van de oliebollen. Om 10 uur werden zij afgelost door een tweede bakploeg, die doorbakten tot ca. 1 uur in de middag. Daarna werd er opgeruimd en schoongemaakt. Het is onbegonnen werk om te tellen hoeveel oliebollen er gebakken worden, maar dat zal ongeveer rond de 4000 stuks liggen. Daarvoor wordt globaal 100 kg meel, 8 kg gist, 16 kg krenten en rozijnen, 50 liter melk en nog wat suiker en zout gebruikt. Hierbij wordt een traditioneel recept gebruikt, waarvan de bakkers ‘het geheim van de chef’ uiteraard niet onthullen.

De nog warme oliebollen werden vervolgens vanaf 9 uur aan de kraam voor Albert Heijn in Diepenveen verkocht. Vanaf 10 uur gingen leden van de muziekvereniging het dorp in om huis-aan-huis te verkopen. Ook de bewoners van Woon- en zorgcentrum Sparrenheuvel werden niet vergeten, onder koffietijd werden zij getrakteerd op heerlijke oliebollen. Deze smaakten zo goed waardoor de mensen gelijk een zak met oliebollen kochten.

De oliebollen werden deze keer voor het eerst gebakken in de werkplaats van het voormalige loonbedrijf Olthof aan de Randerstraat in Diepenveen en verliep daar vlekkeloos. Sempre Crescendo is heel blij met deze nieuwe locatie. De eerste oliebollenactie vond plaats in 1949 en sinds die tijd bakken de leden van Sempre Crescendo twee keer per jaar. Met ruim 60 jaren oliebollen bakervaring is dit een echte traditie in ons dorp; een traditie die deze keer een internationaal tintje kreeg door de aanwezigheid van de Braziliaanse vriendin van de zoon van de voorzitter. Zij kwam een kijkje nemen bij het bakken en heeft daar meteen haar eerste oliebol geproefd. Ze vond ze zo lekker, dat ze er later thuis ook nog een paar heeft gegeten!

[AFG_gallery id=’201′]

Fotografie Harry Mulder (c)

Tags