Bizar was de aanblik medio oktober 2014 van een kale stenen sokkel op het Kerkplein van Diepenveen. Dieven hadden in de nacht, voor een brons prijs van ca. €4,- per kilo het nonnenbeeld “de bemoediging” van de hand van oud burgemeester Crommelin op brute wijze gestolen.

Eind augustus 2015 was de procedure met de verzekeringsmaatschappij afgerond. Zowel de dorpskerk als enkele dorpsgenoten hadden na de diefstal al aan de gemeente Deventer aangegeven dat zij “de nonnen” graag terug zouden willen zien.

[AFG_gallery id=’141′]
Orginele exemplaar – Archief Harry Mulder (c)

Het beeld “de bemoediging” die de geloofsstrijd verbeeldt van een intredende novice, die zegenend wordt bemoedigd door de moeder overste heeft niet alleen een historisch bevestigende functie voor de plek van het beeld, maar vormt ook een emotionele binding tussen oud burgemeester Crommelin en zijn geliefde dorp Diepenveen.

Inmiddels is een in klei geboetseerd vervangend beeld, van de hand van Diepenvener Fred Bruce, in bewerking gegeven bij de beeldengieterij Kemner in Cuijk om in aluminium te worden gegoten. Een ander materiaal om minder diefstal gevoelig te zijn, maar ook om te bevestigen, dat er een noodzakelijke vervanging heeft moeten plaatsvinden.

Binnen enkele maanden zal het beeld teruggeplaatst worden in een nieuw jasje op de oude stek.

klei nonnenbeeld Fred Bruce

Tags