Diepenvener Frits Loggen van het comité Welcome Again Veterans (WAV) van de Deventer Evenementen Stichting heeft maandag 16 november uit handen van burgemeester Andries Heidema de Zilveren Legpenning ontvangen.

Frits kreeg de Legpenning vanwege zijn verdiensten voor de Deventer samenleving en voor Diepenveen in het bijzonder. Al 30 jaar lang is hij als “vrijwilliger pur sang” actief voor het WAV-comité, grotendeels als secretaris van het bestuur. Daarnaast leverde hij een bestuurlijke bijdrage aan de ouderenbond en aan het lokale comité 4 en 5 mei.

Spullen uit de oorlogsjaren
Door zijn ervaringen als klein kind in de oorlog vatte hij een levenslange interesse op voor vliegtuigen uit die jaren en voor diverse spullen uit die tijd. Van legerjassen tot bonnenboekjes, van helmen tot insignes. Hij organiseerde er diverse tentoonstellingen over, dit voorjaar nog in de dorpskerk van Bathmen.

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog
Sinds de jaren ‘70 verdiepte hij zich steeds meer in de verhalen over de oorlog. Met name in Diepenveen waar hij in 1970 kwam wonen. Geregeld vertelt hij kinderen op basisscholen over hoe het was in de oorlog. Hij laat dan ook veel van de spullen uit zijn grote collectie zien. “Daarmee geeft u de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrede en veiligheid door aan de jeugd”, zo zei burgemeester Heidema in zijn toespraak.

De uitreiking vond plaats op een informele bijeenkomst voor alle vrijwilligers en gastgezinnen die ieder jaar de verschillende 4- en 5-mei-activiteiten organiseren, waaronder de intocht van de Canadese veteranen, het gastvrij opnemen van hen in het gezin en de Deventer Taptoe.

Tags