Afgelopen zondag behaalde mevrouw Bertha Brouwer-Offenberg uit Diepenveen de gezegende leeftijd van 100 jaar. Ze werd op 31 mei 1915 in Heino geboren en komt uit een gezin van acht kinderen. Haar ouders, Jan en Marie Offenberg-Lugtenberg hadden een winkeltje aan de Dorpsstraat waar ze onder andere borstels, verf en tabak verkochten. “Zo’n borstelwinkeltje had je vroeger ook in de Walstraat in Deventer. Maar het winkeltje deden ze erbij, mijn vader was veearts die het vak weer van zijn vader had geleerd”, zegt de jarige. Na haar Lagereschooltijd bezocht Bertha Offenberg de Naaischool en kwam vanaf haar 15e in betrekking bij verschillende families, zoals zoveel meisjes in vroegere tijden op die manier de kost moesten verdienen.
Verkeringstijd
Op haar 20e verliet ze Heino, ze wou meer van ‘de wereld’ zien en ging voor verschillende families in Deventer werken, net zoals de vriendin van haar broer die er al langer werkte en daardoor ook het uitgaansleven in de omgeving al kende. Zij vroeg Bertha een keer of ze zin had om mee te gaan naar een dansavond bij Dolf Jans in Schalkhaar, het bleef niet bij die ene keer.
Regelmatig werden de dansavonden bezocht en al gauw viel haar oog op een knappe jongeman. Helaas, hij had al verkering waar op een gegeven moment toch een einde aan kwam. “Toen kreeg ik verkering met hem en dat bleef wel aan”, zegt ze lachend. Iedere week ging ze met haar vriend, Anton Brouwer uit Schalkhaar dansen bij Dolf Jans. In de zomer van 1941, op 24 juli gaven Bertha Offenberg en Anton Brouwer elkander het jawoord en hebben toen twee jaar in Deventer gewoond. Daarna verhuisden ze naar Riele 136 in Schalkhaar, het ouderlijk huis van Anton dat later Oerdijk 78 als adres kreeg. Ze woonden toen naast de winkel van slager Saris waarin tegenwoordig een handwerk- en hobbyartikelen winkeltje is gevestigd.
Zware tijden
De moeder van Anton kon de hulp van haar schoondochter goed gebruiken. Ze was weduwe, invalide en had nog twee inwonende zonen. Haar dochter Annie, die lange tijd voor moeder had gezorgd verhuisde met haar man naar Deventer waardoor de komst van Bertha als een zegen kwam. Anton werkte bij Senzora en in augustus 1942 werd hun eerste kindje geboren, dat betekende drukke tijden voor Bertha, zeker toen Anton door de mobilisatie in 1943 naar Duitsland moest. “Met een houweel moest mijn man meehelpen een spoorlijn aanleggen, later heeft hij ook nog in een munitiefabriek gewerkt”, herinnert ze zich.
De situatie thuis noodzaakte Bertha om te proberen haar man weer thuis te krijgen. Ze weet nog heel goed wat de dokter toen zei: Het is schande zoals ze die jonge gezinnen uit elkaar trekken. Via hem is geregeld dat Anton na acht maanden weer thuis bij zijn familie kon zijn en korte tijd later ging hij weer aan de werk bij Senzora.
Droevige gebeurtenis
Bertha en Anton hebben zes kinderen gekregen, drie jongens en drie meisjes. Helaas is één van de zonen op jeugdige leeftijd overleden door een noodlottig ongeval. “Zo’n dag vergeet je uiteraard nooit: het was op een zomerse dag in 1967, Jan was toen 17 jaar jong en nog maar pas in loondienst bij een aannemer. Samen met een aantal andere jongens zwommen ze in het Nieuwe Kanaal, dat is een aftakking van het Overijssels kanaal. Tijdens het duiken brak hij zijn nek en was daarna helemaal verlamd, Jan heeft nog vier jaar geleefd”, zegt ze geëmotioneerd.
Bertha en Anton hebben samen nog tot 2001 in Schalkhaar aan de Oerdijk gewoond. Door een afnemende gezondheid van haar man en de extra zorg die hij daarom nodig had zijn ze toen verhuisd naar Woon- en Zorgcentrum Sparrenheuvel in Diepenveen. Op 29 juli 2001 overleed Anton, vijf dagen na hun 60e trouwdag. “Dat jubileum hebben we nog net gehaald”, zegt Bertha.
Afgelopen zaterdagavond vond in “De Harmonie” (de voormalige kapel) in Sparrenheuvel de maandelijkse Eucharistieviering plaats, deze was een week vervroegd in verband met de honderdste verjaardag van mevrouw Brouwer. In aanwezig van haar dierbare kinderen kreeg zij de Zegen van pastoor Fons Zandbelt die memoreerde aan alle zorg die ze heeft gegeven aan haar geliefde naasten. Zondagmorgen werd ze door een teamoudste van Sparrenheuvel in de bloemetjes gezet en ’s middags was het groot feest in de Lindeboom in Schalkhaar. Samen met haar 5 kinderen, 11 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen en natuurlijk de ‘aanhang’ werd haar eeuwfeest gevierd in het dorp waar ze samen met haar man bijna 58 jaar heeft gewoond
De 100-jarige heeft het prima naar haar zin in Sparrenheuvel, als het mooi weer is zit ze buiten te lezen of gezellig te kletsen met iemand, genietend van de bloemen in haar ’tuintje’. “Ik verveel mie niks, de dagen bint mie veel te kort”, zegt ze in onvervalst dialect.