Tijdens de maandelijkse ledenavond van Vrouwen van Nu, afdeling Diepenveen was deze keer Metje Blaak te gast in de Hof van Salland.

De in 1949 geboren Almelose is een bekende Nederlandse vrouw door haar optredens in verschillende televisieprogramma’s waarin ze vertelt over onder andere haar verleden toen ze nog in de prostitutie werkte. Door veel over dit onderwerp te praten, daar waar haar die mogelijkheid geboden wordt hoopt ze op meer begrip voor het oudste beroep ter wereld waarover nog veel vooroordelen bestaan.

Wat minder mensen weten is dat zij programmamaker, filmer, fotograaf en schrijfster is. Inmiddels heeft ze al meer dan tien boeken op haar naam staan en zal binnenkort haar nieuwste uitgave verschijnen.

Metje Blaak

Metje Blaak toont haar nieuwste boek, Jantina – Fotografie Harry Mulder (c)

Een bijzonder uitgave van haar is het in 1997 uitgekomen boek “Who the fuck is Daatje Smit?”. Dit boek beschrijft een autobiografisch getint verhaal over een vrouw die tijdens haar jeugdjaren sexueel misbruikt werd en daardoor een meervoudig persoonlijkheidssyndroom opliep en op latere leeftijd in de prostitutie belandde, daartoe aangezet door alter ego Daatje Smit.

Met dit boek rekent ze af met haar turbulente verleden en beschrijft ze de weg naar haar huidige bestaan.

In 2002 heeft ze de vakbond voor prostitutie opgericht om hiermee tot een prostitutiebeleid te komen. “Voor veel vrouwen is het moeilijk om aan een baan te komen nadat ze uit de prostitutie zijn gestapt. Mede daarom is onze vakbond er voor om ze te helpen bij het vinden van een baan, om een carrièremove te maken”, vertelt Metje met veel passie.

Met haar humor en Oost-Nederlandse tongval wist zij de aanwezigen te boeien voor haar onderwerpen die uit het leven zijn gegrepen.

Tags