De Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. nodigt belangstellenden uit voor de Historische Avond die op 12 november a.s. plaatsvindt in de Hof van Salland aan de Dorpsstraat te Diepenveen. Deze Historische Avond zal bestaan uit een lezing en een film, en vangt om 20.00 uur aan.

Gestart wordt met een lezing door Danny ten Zweege met als titel ‘De IJssel, de loop van een rivier’. Danny ten Zweege zal u mee nemen in een verhaal waarin de IJssel een hoofdrol speelt, niet alleen als rivier en waterscheiding, maar ook als verdedigingswerk door de eeuwen heen, en als symbool voor leven en dood. Daarnaast neemt Danny ons mee op een ontdekkingstocht door het werk van beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters voor wie de IJssel door de eeuwen heen een inspiratiebron was.

Na de pauze zal de film “OERIJSSEL II – Winterwende” gepresenteerd worden. Oerijssel is een documentaire serie over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel, gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche (Zwart IJs, Hemelbestormers) in opdracht van stichting Sous les Arbres. De serie is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel.

Hoofdpersoon in OERIJSSEL is Margje Fikse, die de stad verruilde voor haar roots langs de IJssel. Terug in de streek van haar jeugd, gaat ze op zoek naar de oerwortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de provincie. Nieuw in deel 2 is wichelroedeloper Wim Roetert uit Diepenveen. De Historische Vereniging Diepenveen wil met het vertonen van deze film nogmaals stil staan bij het recente overlijden van ons zeer gewaardeerde en markante erelid.

Tags