In december zocht Michiel van weblog Michielziet contact met mij op. Of Michiel hier direct een artikel aan zou linken denk ik niet, maar het persoonlijke verhaal wist mij te raken. Deze wil ik dan ook graag met alle bezoekers van de website delen.

Michiel weet ondanks de niet altijd even makkelijke situatie waarin hij verkeert -zijn zoon heeft een handicap- de mooie dingen van het leven uit te lichten.

Wat ik probeer is het ontdekken van de luchtige, komische en positieve dingen om me heen. Dingen die ik zie of meegemaakt heb. Gewoon om mensen te laten zien dat er zat te genieten en te lachen valt, als je maar goed kijkt

Vosje en het paardenmeisje

Het is over het algemeen bekend dat dieren een positieve invloed hebben op de verstandelijk gehandicapte medemens. Zo kreeg mijn zoon op school een maal per week paardrijles. Het koste een kleine bijdrage, maar dan had je ook wat. Het ging dan vooral om het contact met het paard dan het leren rijden an sich. Mijn zoon had er zichtbaar plezier aan. Helaas, zoals wel vaker het geval is, moest er weer eens bezuinigd worden en waar kan een overheid dit het best op doen? Precies. Op doelgroepen die het al zwaar hebben. Dus na een paar maanden werd er iets stop gezet waar gehandicapte kinderen iets van leerden en positieve kracht uit putten: het paardrijden.

Tja, eigenlijk was ik er niet eens verbaasd over. Zet de tv aan en je hoort en ziet niet anders dan rare politieke beslissingen. Maar goed. Ik wil hier niet een politieke statement maken. Het is bijna kerst dus laten we het wat luchtiger houden.

Een keer per week sporten is voor mijn zoon niet mogelijk gezien zijn handicap. Een keer in de week een paard laten sporten en zelf wat proberen er van op te steken wel. Dus besloot ik eens rond te speuren naar de mogelijkheden. Algauw stuitte ik op een manege die Tjoonk heette. In Diepenveen. Ik dacht; met een naam als Tjoonk, dan moet het wel een bijzondere manege zijn.

Op een goede zaterdag toog ik met mijn zoon naar Diepenveen om deze manege eens te bekijken. Tevens konden zij mijn zoon zien en inschatten of zij het juiste paard-materiaal ervoor hadden. Een klein uurtje verder was eigenlijk alles al geregeld. Mijn zoon kon er zaterdags, voor een klein bedrag, een halfuurtje rijden op een paard genaamd Vosje. Dat klonk goed. Vosje klonk als een mooi paardje waar junior zich mooi even op kon vermaken.

Twee weken later was het zover. De allereerste keer rijles bij manege Tjoonk. Ik kwam er aan met mijn auto en parkeerde ergens op een plekje achteraf. Zo kon ik mijn zoon mooi rustig zijn paard rijlaarzen aandoen. Hier stuitte ik op het eerste technische probleempje. De laarzen kwamen tot over zijn knieën en waren wel drie maten te groot! Kennelijk was hij nog niet zoveel gegroeid als ik had gedacht. De paardrijhelm. Ik zette hem op en staarde bedenkelijk naar mijn zoon. Zelfs Stevie Wonder zag nog meer door zijn zwarte zonnebril dan mijn zoon met zijn cap op. Hij kwam tot aan zijn neus. Oké, die is dus ook nog net iets te groot. Ik gokte er maar op dat ze caps bij de manege hadden.

Ik wenkte mijn zoon om uit de auto te stappen. Enthousiast sprong hij er uit. Een laars stond nog keurig in de auto in plaats van aan zijn voet. Verdorie. Nou ja, gauw maar weer aantrekken en melden bij de eigenaresse. De hele manage moet gehoord hebben dat wij er aan kwamen, want door de te grote laarzen van junior moest hij behoorlijke zijn best doen om zich voort te bewegen. Het slof geluid klonk als schrapende spade over de stenen.

Met rode blos kwamen we aan bij de kantine.

‘Goedemorgen, wij komen voor het paardrijden met Vosje.’

‘Goedemorgen,’ zei de eigenaresse vriendelijk terug. ‘Ik heb vandaag niemand die mee kan lopen. Heb je zelf ervaring met paarden?’

‘Ja hoor,’ blufte ik terug. Ik had immers ruim twintig jaar geleden eens met een paard door de gebergte van Spanje gereden. Als je dat kunt, dan kun je alles. Hoopte ik. En een paardje als Vosje. Dat moest toch te doen zijn?

De vrouw peilde mijn gezicht. Ik hoopte maar dat ik genoeg vertrouwen opwekte.

‘Goed,’ zei ze. ‘Vosje heeft de zadel al op dus je kunt zo op pad.’

Gelukt. Nu maar hopen dat ik alles nog wist wat ik twintig jaar geleden nog wist over paarden.

We liepen gezamenlijk naar de stallen en wandelden een vrij grote stal binnen. Paarden van verschillende grootte stonden in hun hokken nieuwsgierig naar ons te kijken. Ik keek al rond en zag al een wit paardje staan. Zijn hoofd reikte ongeveer tot aan mijn schouders. Zou dat Vosje zijn? Nee. Op het bordje stond Jari.

‘Hier staat ze,’ hoorde ik de vrouw achter mij zeggen.

Mijn zoon en ik draaiden ons om en keken recht vooruit. Daarna gingen onze hoofden heel langzaam omhoog, de paardennek volgend naar Vosjes hoofd. Ver boven ons. Ojee. Wat een reus! Ik voelde de paniek oogjes van mijn zoon in mijn zij priemen. Dit was geen Vosje. Dit was een Vos!

Door mijn gebluf kon ik niet meer terug. Ik moest met deze kolos op pad. Nog erger. Mijn zoon moest er op zitten. De eigenaresse stelde me enigszins gerust dat dit een oudere paard was en heel goed met kinderen. Maar.

Verdorie een: maar!

Vosje was nogal bang voor onverwachtse dingen.

‘Dan passen ze goed bij elkaar,’ grapte ik terug. Een autistische zoon en een paard. De grap ontging haar een beetje en hij was ook wel zo slecht dat ik het ook wel begreep.

Daar gingen we. Vader en zoon en Vosje, het grote paard. Ik moet zeggen het ging boven verwachting. Vosje liep erg mooi rustig mee. Af en toe zei ik wat tegen haar om een soort van vertrouwensband te scheppen. Dat had ik wel eens ergens gelezen. Praten op een vriendelijke toon met een paard schept een band.

We gingen een landelijk weggetje op en genoten van de omgeving. Weiland, wat bomen, een landelijk gelegen huis. Ach kijk, wat leuk. Ze hadden oranje vlaggetjes opgehangen voor het WK voetbal.

Met een ruk stond ik stil. Beter gezegd: Vosje stond stil. Twee angstige ogen wierpen zich op mij. Ik hoefde geen Einstein te zijn waarom het paard stil stond. De vlaggetjes! Klote! Mijn zoon maakte een geluidje en leek te vragen waarom we stil stonden.

‘Klein technisch probleempje junior. Komt goed.’ Ik gaf hem mijn betrouwbaarste gezicht, maar inwendig scheet ik zeven kleuren stront. Wat als Vosje het op de heupen kreeg?

Niet aan denken Michiel! Je moet die band scheppen!

En zo begon ik midden op een zandpad met een stilstaand paard te praten. En praten. En praten. Af en toe rukte ik voorzichtig aan de leidsels. Je raadt het al. Geen beweging. Nu werd ik toch wel een beetje radeloos. Hoe kreeg ik dit kreng aan het lopen?

Niet denken aan kreng. Ze leest je gedachten als boterkoek!

Shit. Vosje begon iets te bokken. Gelukkig niet veel, maar wel genoeg om mij te laten weten dat ze het niet bliefde om met kreng aangesproken te worden.

Zucht.

‘Lieve Vosje. Op jouw rug zit een jongetje dat heel graag een ritje wil maken. We staan nu al vijf minuten stil…

En daar heb ik niet voor betaald…

‘…en dat is zo jammer voor het joch. Die vlaggetjes doen écht niets. Geloof me. Als jij nu loopt, heb je een hele dankbare kleine vriend.’

En toen gebeurde het wonder. Hij liep! Heel voorzichtig ging hij stapje voor stapje langs het huis met de vlaggetjes. Wat was ik blij! Alsof ik zojuist een man in Lourdes uit zijn rolstoel zag springen. Het was me gelukt! Een mirakel! Een klein beetje band was opbouwt met de grote vriendelijke reus Vosje.

Gelukkig zou de volgende keer een meisje meelopen. Een tiener die Vosje met gemak aan kon. Frustrerend. Maar stiekem was ik er wel heel blij mee dat ik niet meer alleen op pad hoefde.

Twee weken later mochten we weer op pad met Vosje. Ditmaal met hulp. Het paardenmeisje. Uiteraard heet ze niet zo, maar het is mooi passend.

Ik kwam met mijn zoon aangewandeld en de eigenaresse kwam op ons af met onze nieuwe hulp voor grote Vosje. Je kon zien dat ze nog geen achttien was, maar tegelijkertijd zag je ook een zekere lef en uitstraling. Zelfzekerheid? Ik wist het niet. Ze stelde zich zelf voor en zocht direct contact met mijn zoon. Deze accepteerde haar meteen. Verbazend. Nu is mijn zoon wel een vrouwenman. De kleine casanova noem ik hem wel eens. Geen idee van wie hij dit heeft. Toch bleef het verbazend snel hoe hij het paardenmeisje accepteerde.

‘Ga je mee? Dan gaan we naar Vosje.’

En mijn zoon hobbelde trouw achter haar aan. Daarachter slofte zijn pa.

Ik besloot het eens van een afstandje te bekijken. Junior moest immers ook af en toe voorzichtige stapjes in de wijde wereld maken.

Vosje werd uit de stal gehaald en stond klaar om bereden te worden.

‘Kom maar,’ riep het paardenmeisje tegen mijn zoon.

Deze kwam direct. Toen zag ik iets, waardoor ik bevestigd kreeg wat ik ergens diep in mij vermoedde. Het meisje tilde mijn zoon met gemak en met kunde het paard op.

‘Jij hebt vaker met gehandicapte kinderen gewerkt.’ Flapte ik er uit.

‘klopt,’ zei ze en lachte er zelfs vriendelijk bij. ‘Mijn zusje is gehandicapt.’

‘Jong?’

‘Drie jaar jonger dan ik.’

Ik durfde haar leeftijd niet goed te vragen en besloot het even hier bij te laten. Gezamenlijk liepen we het zandpad op. Zo ervaren mogelijk overkomend, waarschuwde ik haar alvast voor de oranje vlaggetjes. Ze lachte een keer en zei dat ze Vosje wel kende. Was het nu echt zelfzekerheid? Of blufte ze net zo goed als ik zelf deed twee weken eerder. Daar kwamen de vlaggetjes. Daar kwam de stilstand van Vosje. Gespannen wachtte ik af.

‘Kom!’

Ze klakte een paar keer met haar tong, trok aan de teugels en het verrekte paard begon nog te lopen ook! Niets vijf minuten stil staan. Bewonderenswaardig, maar zij had uiteraard wel veel meer ervaring dan ik. Ook al was ze dan een stuk jonger.

Nieuwsgierig als ik ben naar mensen, begon ik verder met haar te praten over haar zusje. Redelijk nuchter vertelde ze me over haar handicap en de impact op hun gezin. Hoe haar ouders en zij er mee om leerden gaan en hoe ze probeerden haar zusje zo goed mogelijk door het leven te krijgen. Het gesprek ging zo diep, dat ik totaal vergat dat ik met een jongedame praatte in haar tienerjaren. Ze sprak over dit thema met een wijsheid waar menig volwassene nog wat van kan leren. Op dat moment bouwden we een soort van band. Wat bij Vosje nogal moeizaam ging, was het bij haar wat sneller gegaan. Wederzijds was het prettig om even lastige dingen uit je systeem te gooien en dat de andere het begrijpt.

Ergens, op een bepaald punt, durfde ik eindelijk haar leeftijd te vragen. Ze was zestien. Zestien! en dan zo wijs kunnen zijn? Was haar leven met een niet gehandicapt zusje geweest, dan was ze waarschijnlijk nu meer met jongens en disco’s bezig geweest dan dat ze nu deed.

Het paardenmeisje. Ze oogt zelfzeker. Wat ze doet, doet ze goed. School, sport, muziek, paarden… nooit hoor ik dat het even niet lukt. Het lukt haar.

Waarom? Niet omdat het haar aan komt waaien. Niet omdat ze zo zelfverzekerd is van haarzelf. Ze vecht ervoor! Daarom.

Door haar zusje heeft ze leren te knokken, maar nog veel belangrijker: ze heeft geleerd positief in het leven te staan. De kleine dingen leren te waarderen. Dat een glimlach een ander zelfvertrouwen kan geven.

Dat is wat ik herken. Mijn zoon heeft me exact hetzelfde geleerd. Leef met je hart en het leven wordt hartelijk.

We lopen tweewekelijks nog steeds met haar dezelfde route af en we praten over van alles en nog wat. Zij verteld trots hoe goed ze het doet op school of sport en ik luister. Ze verdiend een podiumplaats en als dat in het halfuurtje per week bewerkstelligd kan worden, wil ik dat meer dan graag doen.

Meer verhalen van Michiel zijn hier te lezen.

Tags