Nordic Sports, de jongste afdeling van de Diepenveense sportclub (DSC) organiseerde afgelopen weekend de 3e Nordic Cross Skating Marathon door het Zuidwestelijk deel van Salland.

Twee jaar geleden had Diepenveen de primeur met deze marathon, en nog steeds is dit de enige georganiseerde lange afstand voor cross skates. Vanaf boerderij de “Ganzenbrink” aan de Hengforderweg in Olst gingen 40 deelnemers van start voor een tocht over 10, 20, 30 of 42 kilometer. De 30 kilometer was dit jaar voor het eerst toegevoegd aan het programma nadat de 10 kilometer vorig jaar al was toegevoegd waardoor beginners en jongeren, die nog niet zoveel kilometers in de benen hebben ook konden deelnemen aan deze sportieve happening.

Zo ook de 12 jarige Mirko van den Berg, het jongste lid van Nordic Sports van DSC. Hij beoefend deze sport al drie jaar en vertelt dat zijn vader hem destijds enthousiast heeft gemaakt. “Ik train nu twee keer in de week en vind het meedoen aan toertochten het mooist, als er maar geen competitie in zit want dat vind ik niks aan”, zegt de jonge sportman vastberaden. De deelnemers rijden op zogenaamde skikes, wat nog het beste vergeleken kan worden met langlaufen. In tegenstelling tot het skeeleren waarbij de massieve wieltjes onder de schoenen zitten hebben skikers een wiel voor- en achter de schoen, deze wieltjes zijn wel met lucht gevuld.

[AFG_gallery id=’189′]

Fotografie Harry Mulder

Na een frisse nacht zorgde een heerlijk najaarszonnetje er voor dat de temperatuur al snel opliep waardoor de omstandigheden prima waren voor deze toertocht. In een prachtig decor waarin de herfst de bomen en struiken van kleur laat veranderen reden de deelnemers hun gekozen afstand. Het parcours bestond voornamelijk uit fietspaden en b-wegen, soms een onverhard gedeelte dat door het droge, schrale weer van de afgelopen tijd goed begaanbaar was. “Minstens 10% van het parcours is onverhard waardoor we met recht kunnen spreken van een cross skating marathon”, volgens één van de organisatoren. De eerste kilometers gingen de skikers gelijk op en passeerden onder andere kasteel De Haere. In tegenstelling tot voorgaande edities liep het parcours dit jaar ook dwars door het dorp Diepenveen, via de Kieftenweg ging men naar de Randerstraat waar de deelnemers aan de kortste afstand terug gingen naar de Hengforderweg. De langere afstanden reden verder Oostwaarts via onder andere de Avergoorse dijk waar men de klim over de N348 moest bedwingen om vervolgens heerlijk af te dalen Averlo in. Een kleine groep ging door voor de 42 kilometer die via Wesepe, landgoed Zonnebergen naar het gebied ten Oosten van de Spanjaardsdijk ging. De skikers maakten onderweg dankbaar gebruik van de koffiestops, om weer even bij te tanken. Heel wat bananen werden verstouwd om zodoende het lichaam van voldoende brandstof te voorzien.

Dat deze skating-marathon inmiddels landelijk bekent is bleek wel uit het feit dat de deelnemers uit alle delen van het land kwamen. Van Limburg en Brabant tot Drenthe en Gouda aan toe, één deelnemer kwam helemaal vanaf Terschelling naar Diepenveen. Deelnemers uit Duitsland en Polen gaven deze cross skating marathon zelf een internationaal tintje.

Eenmaal terug bij boerderij de “Ganzenbrink” aan de Hengforderweg konden de sportievelingen onder het genot van warme groentesoep en heerlijke broodjes weer op adem komen en terugkijken op mooi sportevenement in Zuidwest-Salland

De afdeling Nordic Sports, die regelmatig clinics verzorgt om zodoende belangstellenden vertrouwd te maken met het skiken wil ook volgend jaar deze marathon, een toertocht zonder wedstrijdelement organiseren.

Tags