Het Oranjecomité Diepenveen organiseerde ook dit jaar tijdens de Aubade op Koningsdag een ballonnenwedstrijd voor de Diepenveense jeugd. Ieder jaar weer geeft het oplaten van de ballonnen een kleurrijk schouwspel. Onder toeziend oog van burgemeester Andries Heidema kozen zo’n 300 ballonnen het luchtruim, dit jaar in noordoostelijke richting. In het verleden gebeurde het nog wel eens dat men de wind verkeerd had ingeschat waardoor veel ballonnen maar een korte route aflegden, ze bleven toen hangen in de “Juliana en Bernhard eik” op de inmiddels voormalige Aubadeplaats naast de Kieftenbrug waar eerder de familie Riemersma haar garage en rijwielzaak had. Met recht werd deze boom toen een Oranjeboom. Gelukkig ging het deze keer goed, alhoewel er toch nog een aantal ballonnen ‘geen zin hadden’ in een lange reis en het veel gezelliger vonden om in Diepenveen te blijven hangen.

Vorig jaar op de 1e Koningsdag vond de Aubade voor het eerst plaats naast de Hof van Salland waar na de reconstructie van de Roeterdsweg een plein ontstond, ook wel dorpsplein genoemd. Voor het Oranjecomité Diepenveen gaf dit plein de mogelijkheid om de jaarlijkse Aubade nog centraler in het dorp te organiseren. Tijdens de braderie is het Oranjecomité toch al aanwezig op dit plein, dan omgedoopt tot Oranjeplein. Ook is hier de Koningslinde geplant, dit vanwege de abdicatie en inhuldiging van Koning Willem Alexander drie jaar geleden. Uiteraard zijn de vlaggenmast en het grenspaaltje van de voormalige gemeente Diepenveen ook mee verhuisd naar de nieuwe locatie.

Ongeveer een maand na Koningsdag wordt bekeken welke kinderen in de prijzen zijn gevallen. Voor de drie kinderen waarvan de ballon het verst is gekomen heeft het Oranjecomité een leuke prijs klaarliggen. Deze werden afgelopen week uitgereikt aan deze kinderen die (toevallig) allemaal op de Slingerbosschool zitten. Ook kregen de prijswinnaars hun kaartje terug om te bewaren als een leuke souvenir.

ballonwedstrijd

De 1e prijs werd uitgereikt aan Wietke van Raaij uit groep 5b, zij kreeg naast een mooie oranje hoed ook nog een kleurboek met kleurpotloden. Haar ballon werd gevonden in Lehmkuhlen niet ver vanaf de grens met Denemarken en had een afstand van maar liefst 400 kilometer afgelegd. De moeder van Wietke vond het wel heel bijzonder: “Dat haar ballon zo’n afstand zou afleggen had ik nooit gedacht”.

1e  Wietke van Raaij

1e Wietke van Raaij – (c) Harry Mulder

De 2e prijs ging naar Julia Lafranca uit groep 8b, haar ballon legde een afstand af van 349 kilometer en werd gevonden in Bad Bramstedt zo’n 45 kilometer ten noorden van Hamburg. Ook zij kreeg een oranje hoed en een kleurboek met kleurbenodigdheden. Net als voor de andere prijswinnaars kwam ook voor Julia deze prijs als een verrassing: “Dat mijn ballon zo ver zou komen had ik niet verwacht”, zegt Julia die blij is met de leuke attentie van het Oranjecomité.

2e  Julia Lafranca

2e Julia Lafranca – (c) Harry Mulder

De 3e prijs kreeg Colin Grootoonk uit groep 5a, ook zijn ballon kwam een heel eind en werd na een vlucht van 334 kilometer gevonden in Elmshorn. Ook hij kreeg een ‘Oranjepakket’ met onder andere een kleurboek en een oranje scheidsrechterfluitje. “De buren hebben het al gehoord”, zegt zijn moeder lachend. Het jongere broertje van Colin benadrukt dat hij de ballon heeft losgelaten, dat heeft vast meegeholpen.

3e  Colin Grootoonk

3e Colin Grootoonk – (c) Harry Mulder

Ook volgend jaar tijdens de Aubade op Koningsdag kunnen de Diepenveense kinderen weer meedoen aan de ballonnenwedstrijd en hopen dat hun ballon het verst komt.

Tags