Tijdens de jaarlijkse clubkampioenschappen van de gymnastiekafdeling van DSC werd Jan Hiemstra in het zonnetje gezet vanwege het feit dat hij hier al 25 jaar turntrainer is.

Jan, geboren en getogen in Leeuwarden kwam op jonge leeftijd in aanraking met de turnsport. Een schoolvriendje nam hem mee naar een training en Jan was gelijk enthousiast. Ook in Friesland heeft Jan later een opleiding turnleraar gevolgd bij K en V (Kracht en Vriendschap). Op 18-jarige leeftijd verhuisde Jan naar Twello (voor zijn opleiding verpleegkunde was hij werkzaam in De Brinkgreven in Deventer) daar wist men hem al snel te vinden en werd Jan turntrainer bij Voorwaarts Twello waar hij alle recreatiegroepen onder zijn hoede kreeg.


Fotografie Harry Mulder

Vijf jaar later verruilde Jan Voorwaarts Twello voor Moba in Zutphen waar hij samen met Peter Buitendijk de wedstrijdjeugd trainde. “Door Peter ben ik bij DSC gekomen waar ik de selectie dames ging trainen. Ik herinner me nog goed dat die trainingen op de zondagochtenden waren in het oude gymzaaltje van het voormalige Dorpshuis”. Jan heeft enige tijd later de springgroep opgericht. Doordat het aantal beschikbare uren verdeeld moest worden over meerdere disciplines werd er te weinig gesprongen. “Ik vind dat als je in de selectie zit moet je kunnen springen, dat is de basis”. Om toegelaten te worden tot de selectie moest je natuurlijk wel een bepaalde aanleg hebben voor het turnen. “Al vrij snel zie je welk kind geschikt is voor de selectie, bijvoorbeeld op de manier hoe een handstand wordt gemaakt of de dynamiek in een oefening”, zegt een bevlogen trainer. De selectie dames turnen op provinciaal niveau en regelmatig komen zij met bekers en medailles thuis. “Mijn uitgangspunt is dat het plezier voorop moet staan en dan komen de prestaties vanzelf”, benadrukt Jan die nog wel even kwijt wil dat de selectie van DSC een begrip is in de provincie.

Op de vraag of Jan in de afgelopen 25 jaar als turntrainer bij DSC nog iets bijzonders heeft meegemaakt hoeft hij niet lang na te denken. “We zijn een keer met de meisjes springgroep in Polen geweest, samen met een voetbalteam van DSC”. (Door de Perestroika en Glasnost (hervorming en openheid) eind jaren 80 ontstonden in de jaren 90 tussen West- en Oost-Europese gemeenten en plaatsen samenwerkingsverbanden op sport-, cultureel- en economisch gebied. De toenmalige gemeente Diepenveen ging een vriendschapsverband aan met het Poolse Suléchow, HM) “Dat was toch wel een bijzondere reis waar nog steeds over gepraat wordt. De Muur was dan al wel gevallen maar de grenscontroles waren nog erg streng. Je kwam daar in een heel andere wereld, alsof je terug in de tijd ging. Uiteraard moesten we ook een demonstratie geven maar de plaatselijke accommodatie was niet berekend op wat wij gewend waren. Doordat we de valmat niet bij ons hadden, die paste niet in de bus werden overal vloerbedekkingen vandaan gehaald zodat we toch konden springen. De mensen daar waren onder de indruk van onze trampolines, die kenden ze daar niet. Zij wilden deze graag hebben in ruil voor……turnpakjes die bij ons zo het museum in konden, hilariteit alom. Die ruil ging toch maar niet door”, zegt Jan lachend. Later zijn met een goederentransport alsnog een paar trampolines en valmat naar Polen gegaan.

Tot een jaar of zes geleden deden bij DSC alleen dames aan turnen. Tot grote tevredenheid van Jan kregen toen steeds meer jongens belangstelling voor deze tak van sport. “Diepenveen is een echt voetbaldorp, jongens moesten natuurlijk voetballen. Welke jongen gaat nu turnen, werd vroeger gedacht”. Voor Jan een uitdaging om een jongensgroep te starten. Een paar van deze jongens hebben zoveel talent dat Jan twee jaar geleden besloot om naast de recreatiegroep ook een selectie op te bouwen. Jan is trots op deze jongens: “In deze regio zijn weinig jongens die in een selectie turnen, daarom is het bijzonder voor Diepenveen dat het turnen voor jongens hier van de grond komt. Ook de selectie jongens turnt op provinciaal niveau”.

Jan heeft vier groepen onder zijn hoede. Samen met Manuela van Leeuwen traint hij de selectie dames en jongens, de recreatiegroep jongens en de springgroep. Na de vakantie zal tijdens de trainingen ook weer begonnen worden met de voorbereidingen voor de tweejaarlijkse uitvoering, april 2015.
Jan vertelt: “Naast het clubkampioenschap dat ieder jaar plaatsvindt geven we om het jaar een uitvoering waarin alle groepen optreden: gymnastiek, turnen en jazzdansen. De uitvoering is echt een hoogtepunt waar naar uitgekeken wordt, waar het vroeger meer een demonstratie was is het de laatste jaren een echte show met een mooi decor, lichteffecten, muziek en soms wat toneelspel”.

In Diepenveen is Jan Hiemstra al lang geen onbekende meer. Naast zijn betrokkenheid bij de turnsport is hij ook muzikant, al heel wat jaartjes speelt hij trompet in het harmonieorkest Sempre Crescendo. “De muziek is mij met de paplepel ingegoten doordat mijn ouders ‘bij de muziek zaten’ in Friesland. Ook mijn vrouw Ali heb ik leren kennen door de muziek, zij zat destijds in het harmonieorkest Soli Deo Gloria in Twello”.

Tijdens de onlangs gehouden clubkampioenschappen werd Jan Hiemstra in de bloemetjes gezet. Kinderen hadden een mooie taart gemaakt voor Jan en ook ontving hij een prachtige beker. “Normaal krijgen de kinderen de prijzen maar nu mocht ik een keertje op het hoogste podium staan”, zegt Jan met een glimlach. Speciaal voor deze gelegenheid werden oud-leden opgetrommeld die zich nog aan een springdemonstratie waagden, Jan liet zien dat hij het nog niet verleerd had. Na de huldiging volgde natuurlijk de vele welgemeende felicitaties en kon men zich te goed doen aan een (alcoholische) versnapering.

Voorlopig weet Jan nog niet van ophouden, hij vind het leuk en kan de muziek en sport mooi combineren. De Diepenveense Sportclub kan trots zijn op zo’n trainer. Waar zie je dat nog dat een trainer al 25 jaar verbonden is aan dezelfde club, zeker bij een gymnastiek- of turnafdeling. “Inmiddels maak ik hier de volgende generatie al mee. Kinderen die ik toen trainde hebben inmiddels zelf alweer kinderen die door mij getraind worden”, zegt de jubilaris.

Tags