Nog een paar dagen en dan sluit de bibliotheek op de huidige locatie aan de Burgemeester Crommelinlaan definitief haar deuren. Doordat de bibliotheek verhuist naar de Hof van Salland, dat omgebouwd wordt tot Kulturhus zal deze tijdelijk gesloten zijn. Vanaf 1 september kan op de nieuwe locatie weer gebruik gemaakt worden van de bibliotheek.

Het gebouwtje aan de Crommelinlaan waarin vroeger de kleuterschool gehuisvest was heeft jarenlang dienst gedaan als bibliotheek, eerst als dorpsbibliotheek en na de gemeentelijke herindeling als “locatie Diepenveen” van de Deventer bibliotheken. In al die jaren telde de bibliotheek vele vrijwilligers en natuurlijk een aantal mensen die hier in vaste dienst werkte.


Ans Heijndijk en Ria Teeninga, twee vertrouwde gezichten in de bieb (fotografie: Harry Mulder)

Eén van hen is de Ans Heijndijk, voor velen al jarenlang een vertrouwd gezicht in de bieb. Met enige weemoed vertelt Ans dat ze het wel jammer vindt dat deze locatie straks niet meer zal fungeren als bibliotheek. “Als je hier al heel wat jaren hebt gewerkt dan doet het je toch wel wat. Ik ben hier 25 jaar geleden begonnen als vrijwilligster en tien jaar later als vaste kracht voor 20 uur in de week. Voordien werkte ik in de gehandicaptenzorg, vooral het omgaan met die mensen en het contact met de ouders sprak mij enorm aan. Doordat ik thuis de zorg kreeg voor mijn eigen kinderen ben ik hiermee gestopt”.
Op een gegeven moment voelde Ans de behoefte om toch weer iets te gaan ondernemen, het werken met en tussen de mensen was en is haar ambitie. “Toen ik vernam dat in de bibliotheek plaats was voor vrijwilligers heb ik gereageerd. Ik ben begonnen op de vrijdagavonden en zaterdagen aangezien mijn man dan thuis was en op de kinderen kon passen”. Geleidelijk aan werkte Ans ook op andere dagen in de week en inmiddels al weer 15 jaar als vaste kracht in dienst van de bibliotheek.
Ook in de bibliotheken heeft de tijd niet stilgestaan en werd op den duur alles geautomatiseerd. “Ik weet nog goed dat we destijds de nummers van de klantenpasjes op de kaarten moesten schrijven. Later kwamen de stempelbladen voor in de boeken en tegenwoordig wordt alles gescand. Wat ik me ook nog herinner is het vele werk dat de gemeentelijke herindeling met zich meebracht: doordat we toen bij Deventer kwamen moesten alle boeken ‘omgewerkt’ worden”, zegt Ans. Het ‘omwerken’ van de boeken is een klus dat ook nu weer gaande is. Niet alle boeken gaan mee naar de nieuwe locatie, boeken die ‘niet lopen’ , vies zijn of afgeschreven zijn worden uit de collectie gehaald. Sommige boeken gaan naar een andere locatie in de gemeente

Gezellig waren de voorleesmiddagen op de woensdagmiddag, ouders die voorlazen voor de kinderen. “Vooral toen wij hiermee begonnen was het meestal druk, een grote groep kinderen die aandachtig luisterde. Druk is het ook als de kinderen van de basisscholen hier als groep komen om de boeken te ruilen, dan is het eventjes ‘spitsuur’. Maar dat is niet erg, ik heb dat altijd leuk gevonden, een gezellige drukte”.
Ans Heijndijk zal na de vakantie gewoon in de bibliotheek blijven werken maar dan vooral op de andere locaties. Dat zijn de bibliotheken in Deventer (stad en Keizerslanden) Schalkhaar en Bathmen. “Ik zal heus nog wel een paar keer op de nieuwe locatie in de Hof van Salland aanwezig zijn”, zegt Ans geruststellend.

De huidige locatie aan de Crommelinlaan heeft nog een ‘baliefunctie’, de enige locatie in de gemeente die dat nog heeft. “Het mooie daarvan is dat je veel meer contact met de mensen hebt. De mensen moeten met de boeken aan de balie komen waardoor je ze ziet en spreekt. Op de nieuwe locatie kunnen de mensen de boeken ook ruilen zonder dat wij aanwezig zijn, daardoor zal het contact met hen minder zijn”, benadrukt Ria (een collega van Ans) het verschil.
De bedoeling is dat Ria Teeninga (inmiddels 8 jaar werkzaam in ‘de bieb van Diepenveen’) het gezicht wordt op de nieuwe locatie. “Het streven is dat ik vijf dagen per week, drie uur per dag aanwezig ben op de nieuwe locatie”. Haar functie daar zal vooral adviserend zijn, van een zogenaamde baliefunctie is eigenlijk geen sprake meer aangezien de mensen de boeken zelf dienen in te scannen. Ook buiten haar aanwezigheid is het mogelijk om boeken te ruilen, in principe van 09.00 tot 21.00 uur. Ria, die 38 jaar geleden is begonnen in de bibliobus in Colmschate en dus al bijna 40 jaar werkzaam is tussen de boeken geeft aan dat in de eerste paar weken op de nieuwe locatie de hele dag (van 09.00 – 17.00 uur) bemanning van de bieb aanwezig is. “Voor een aantal mensen, vooral de ouderen is het eventjes wennen. Vooral het gebruik van de nieuwe apparatuur is soms net dat drempeltje waar ze even overheen geholpen moeten worden. We willen de mensen zoveel mogelijk op weg helpen”.

Tags