Op 30 augustus sluiten Jan en Gini van Ginkel hun zaak in hengelsportartikelen en diervoeders. Jan wordt op 31 augustus 65 jaar en vind dat een goed moment om de zaak definitief te sluiten. Hierdoor verdwijnt er niet zomaar een winkel, de naam Van Ginkel is al zestig jaar een begrip in Diepenveen.

Fotografie Harry Mulder

De vader van Jan, Rikkert van Ginkel begon in 1955 met een handel in veevoeders aan de Schapenzandweg. “Toen was het adres nog Rande 248. In een schuurtje achter het huis had hij zijn opslag van veevoer, hooi en stro”, herinnert Jan zich. Rikkert van Ginkel, die voordien als boekhouder werkte bij Karenbeld in de Slingerbos (een bedrijf in veevoeders met de eerste elektrisch aangedreven maalderij van Diepenveen) ging dus vanaf die tijd als zelfstandige ondernemer aan de slag. De ruimte om te kunnen uitbreiden was beperkt, daardoor waren de ouders van Jan genoodzaakt om een andere locatie te zoeken voor hun bedrijf. Ze wilden ook van een huurhuis naar een koopwoning.
In 1959 kochten ze het huis aan de Dorpsstraat 2 van de familie Aalbers die daar een kantoorboekhandel had. “Wat nu ons woonhuis is was toen het winkeltje, althans het voorste gedeelte dat nu dienst doet als etalage. Achter het huis lag nog braakliggend terrein met een oud kippenschuurtje. Daar heeft mijn vader de schuur gebouwd voor opslag van granen en veevoeders. In de jaren vijftig bestond het gebied rondom het dorp voornamelijk uit weilanden en boerderijen. De boerenfamilies die hier woonden waren bijna allemaal klant van ons. Aan zo’n beetje alle boeren op de Platvoet en Borgele hebben wij toen geleverd, dat was toen onze bron van inkomsten”, zegt Jan.

Door de uitbreiding van Deventer met de komst van de nieuwbouwwijken Keizerslanden, Borgele en Platvoet verdwenen veel boerenbedrijven, de afzetmarkt werd daardoor kleiner en moest de familie Van Ginkel uitkijken naar mogelijkheden om andere producten te kunnen verkopen. “Door contacten met andere ondernemers, volgens mij op een beurs kwam mijn vader in aanraking met de hengelsport en zag hierin wel mogelijkheden voor ons. We waren één van de eerste zaken die met een handel in hengelsportartikelen begon, zeker in Oost- Nederland. Mijn vader was hiermee een trendsetter”.

Later heeft de familie Van Ginkel zich ook buiten Diepenveen gevestigd met een zaak in diervoeders en hengelsportartikelen. Hennie van Ginkel, de oudere broer van Jan begon als zelfstandige met een winkel in Olst nadat Jan zijn schooltijd had beëindigd en meehielp in de zaak. De verkoop van huisdiervoeders vormde toen de basis met daarbij de hengelsportartikelen. “De hengelsport stond toen nog in de kinderschoenen: je had een bamboehengeltje, een simmetje (dobber) en wat lokvoer. Doordat de hengelsport in populariteit toenam en we steeds meer liefhebbers van deze sport konden begroeten in onze zaak zijn we het assortiment hengelsportartikelen gaan uitbreiden. Geleidelijk aan kwam het accent steeds meer op de hengelsport te liggen”, zegt Jan enthousiast.
De klanten kwamen niet alleen uit deze regio maar uit heel het land, van heinde en verre kwam men naar Diepenveen toe om de benodigde materialen voor de hengelsport aan te schaffen. Ook buiten de regio was Van Ginkel dus een begrip. “Destijds waren dat gouden tijden voor ons, het was druk in de zaak. Klanten die van ver kwamen kregen de gelegenheid om in de winkel een kop koffie te drinken, de laatste wetenswaardigheden werden besproken (visserslatijn) en men ging met de benodigde materialen weer tevreden huiswaarts.

Koffietafel
Iedereen die weleens bij Jan en Gini in de winkel is geweest weet dat het achter in de winkel vaak drukker is dan voor in de winkel. Achter in de winkel staat een grote tafel waaraan mensen gezellig met elkaar een bakkie koffie kunnen drinken. Aanvankelijk bedoeld voor klanten die van ver komen maar al vrij snel maakte meerdere mensen gebruik van deze gelegenheid. Zo ook medewerkers van het afvalverwerkingsbedrijf SITA uit Apeldoorn die om de week het bedrijfsafval komen ophalen en hier “effe een bakkie leut” komen drinken. “We worden hier al jaren gastvrij ontvangen”, zegt één van de medewerkers. Iedere dinsdagochtend worden medewerkers van Circulus gastvrij ontvangen door Jan en Gini om aan de grote tafel een kop koffie te kunnen drinken. Eén van medewerkers, Piet Jansen vertelt: “Ruim 10 jaar geleden kwam ik hier al samen met mijn collega Jeroen Geertman. Als liefhebber van de hengelsport kende Jeroen deze zaak uiteraard al en zodoende zijn we hier beland”.
“We hebben het hier altijd gezellig gehad, onder het genot van een kop koffie gezellig bijkletsen”, vullen collega’s Margreet Gerritsen en Cristiaan de Beus aan.
Een paar medewerkers van Circulus spelen ieder jaar voor Zwarte Piet op de koffieadressen dus ook hier in de winkel van Jan en Gini. “Als onze kleinkinderen om twaalf uur uit school kwamen en hier aten werden ze opgewacht door de Zwarte Pieten, van hen kregen ze natuurlijk een cadeautje en wat snoepgoed. Een heel mooi gebaar van deze mensen”, zegt Gini. De medewerkers van SITA en Circulus zullen op zoek moeten naar een ander koffieadres en met weemoed terugdenken aan de koffietafel in de winkel van Ginkel.

Nog een paar dagen en dan kunnen Jan en Gini van Ginkel genieten van de vrije tijd. “In al die jaren, 45 jaar zijn we maar een paar weken op vakantie geweest. In de zomermaanden wordt er volop gevist en is het druk in de zaak, dan moet je er zijn”, zegt Gini. Van opvolging is geen sprake, hun oudste dochter werkt in de zorg op woonzorglocatie Sint Willibrord in Boskamp waar ze het naar haar zin heeft en de jongste dochter die eerder de winkel “Het Voorhuys”, tegenover de zaak van haar ouders runde leidt samen met haar man het bedrijf “Wessels Wonen en Slapen” in Wesepe.

De winkelruimte wordt verhuurd aan John Lammertink van “Lammertink Tweewielers” die vanaf medio oktober hier zijn wielerzaak zal vestigen. Momenteel zit hij nog in het voormalige Rabobank- gebouw tegenover de Hof van Salland waar hij in januari 2010 als zelfstandig ondernemer begon maar die ruimte bleek al snel te klein en heeft hij straks de mogelijkheid om te kunnen uitbreiden.
Voorlopig blijven Jan en Gini van Ginkel aan de Dorpsstraat wonen. “Ik denk dat we nooit meer zo’n plekje weer krijgen, mooi tegen de bosrand, dicht bij de winkels en onze kleindochters die recht tegenover ons wonen, heerlijk toch”, zegt Gini.

Op zaterdag 30 augustus van 15.00 tot 17.00 uur krijgt iedereen de gelegenheid om Jan en Gini te bedanken voor al die jaren van gastvrijheid, al dan niet aan de koffietafel.

Tags