Het is begin maart en er zou nog makkelijk een pak sneeuw kunnen liggen en geschaatst kunnen worden op natuurijs. Niets is minder waar, de krokussen staan al in volle bloei en de temperatuur doet vermoeden alsof het april is. Het is lente, lekker tuinieren, een eindje fietsen of een flink stuk wandelen in het bos al dan niet samen met onze trouwe viervoeter.

Wie al een tijdje niet meer in de bossen van Stratenus rondom Huis Nieuw Rande heeft vertoefd zal toch even raar opkijken wanneer men ter hoogte van Smets Rande komt. Vorig jaar heeft daar een enorme kaalslag plaatsgehad. In opdracht van de Stichting IJssellandschap zijn 115 oude eiken, waarvan sommigen van het plantjaar 1858 vervangen voor jonge eikenbomen. Deze bomen staan aan weerszijde van de laan naar Huisplaats Smets Rande. De renovatie van deze oude laan maakte onderdeel uit van het project Parkherstel Nieuw Rande en heeft als doel een nieuwe impuls geven aan de parkbossen op het landgoed Nieuw Rande. Ook op andere markante locaties op het landgoed zijn parkbomen aangeplant.

Voor wandelaars en fietsers die geïnteresseerd zijn heeft Stichting IJssellandschap een bord geplaatst met informatie over dit project dat vorig jaar al te lezen was op de Diepenveense Courant. Halverwege de laan staat nog het restant van één van de oude eiken, over contrast gesproken. We zullen nog heel wat jaartjes geduld moeten hebben alvorens de nieuwe eiken zich kunnen meten met hun voorgangers.


Harry Mulder (c)

Tags