Soms worden er items gepubliceerd op de Diepenveense Courant waarvan je weet dat er op gereageerd gaat worden. Dan is het leuk te constateren dat mensen hun eigen verhaal willen vertellen, sommigen doordat ze al jaren in deze omgeving wonen en anderen die hun enthousiasme over de prachtige omgeving met je delen.

Al een aantal keren viel op deze site een artikel te lezen over het project Parkvernieuwing rondom Huis Nieuw Rande in Diepenveen. De Stichting IJssellandschap wil hiermee een impuls geven aan de parkbossen op landgoed Nieuw Rande. Met name de kaalslag die eind vorig jaar plaatsvond was een ingrijpende gebeurtenis, mensen die daar vertoefden wisten niet wat ze zagen. Oude eikenbomen waarvan sommigen van het plantjaar 1865 werden geruimd om plaats te maken voor 210 inlandse eiken, twee rijen aan weerszijde van de laan naar huisplaats Smets Rande.

Mevrouw Krijt uit Diepenveen die bijna dagelijks met haar hond Mitsch vertoeft in de bossen rondom Nieuw Rande reageert: “Het is wel even wennen aan deze situatie, het is zo open, net een park. Ik mis het bos toch wel een beetje”, zegt de Diepenveense die vertelt dat ze als kind hier al speelde. “Vroeger was het veel ruiger en spannender, met mijn vriendjes en vriendinnetjes gingen we tamme kastanjes zoeken in het bos vlakbij het huis van de baron van Stratenus en bramen plukken. Wat ik jammer vind is dat met name reeën nu minder dekking hebben door de kaalslag en je ze daarom hier minder ziet. Ook de vorig jaar aangelegde ATB-route heeft daaraan bijgedragen. Al eerder is het bos uitgedund waardoor veel bramenstruiken die als voedsel dienen voor de dieren zijn verdwenen”, zegt mevrouw Krijt die benadrukt dat we trots mogen zijn op zoveel mooi natuurschoon rondom Diepenveen.

[AFG_gallery id=’115′]

Drie zusters uit Eefde en Gorssel die vanaf Geb en Gaia (Nieuw Rande) een wandelroute hebben gelopen kijken nog even op het bord dat door Stichting IJssellandschap is geplaatst om belangstellenden van informatie te voorzien met betrekking tot de parkvernieuwing. Geïnteresseerd vertelden ze hoe mooi het hier is en dat ze de toren van Oud Rande hadden ‘ontdekt’. Nu weten de wandelaarsters ook dat er een Smets Rande, waarnaar de eikenlaan heen loopt bestaat.

Een familie uit Deventer die met oma rondwandelde bleef ook even stilstaan bij de herstelde eikenlaan. Op hun vraag waar dit allemaal voor was verwees ik hen naar het informatiebord. “Een goede zaak deze vernieuwing, de generaties na ons zullen hier blij mee zijn. Dit is toch al een geliefde omgeving bij veel mensen, kijk maar om je heen hoe druk het hier is met wandelaars en fietsers”.
Oma reageert: “De kindertjes kunnen hier straks genoeg eikels rapen, kunnen ze er nog een centje aan verdienen”.

Dat is maar goed ook want de gevallen eikels wortelen snel en voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer of eigenlijk, het park met de statige laan naar Smets Rande.

Harry Mulder (c)

Tags