scouting diepenveenAfgelopen weekend heeft de Diepenveense scouting Pres. Steyn meegedaan aan Jota of Joti, de jamboree on the air of de jamboree on the internet. Tijdens dit wereldwijde evenement proberen scouts uit de hele wereld contact met elkaar te leggen. Net zoals op de jamboree is de hele wereld aanwezig, maar het valt niet altijd mee om met iedereen contact te krijgen.

In Diepenveen zijn een aantal jamboreegangers van troep St. Hubertus en troep Hunebed aanwezig. Tijdens de opkomst zijn ze onder andere met zenden bezig. “I speak very goed Engels!” roept Hidde, hij zit vlak naast de zendapparatuur en is er klaar voor. Buiten staat een gepionierde zendmast van zo’n 30 meter hoog. Ook zijn broer Atze heeft er zin in: “Ik versta er niets van!” mompelt hij, “Mag ik nu praten?” vraagt hij enthousiast.

scouting zendmastjota15aDe zenders en de apparatuur werken goed en de zendamateurs doen hun best om met zoveel mogelijk landen contact te maken. Net als op de Wereld Jamboree lukt dat geweldig goed: Op het ene moment praten ze met Victor uit Rusland, op het andere moment met Iva uit TsjechiĆ«. Toch heeft Atze nog wel een wens: “Kunnen we niet naar BraziliĆ«?” vraagt hij en tot zijn verbazing zegt de zendamateur direct: “Jazeker, even wachten… komt eraan…” Een paar minuten later klinkt er een taal uit de ontvanger, die op Spaans lijkt. De ‘calls’ komen een paar keer langs en tussen het gekraak door klinkt ineens de naam ‘Brasil’. Net als op het jamboreeterrein kan je mensen uit de hele wereld tegen het lijf lopen, je weet nooit wie je tegen gaat komen of uit welk land die persoon komt. De zendamateur zoekt nog verder… “Da’s Israel!” roept Atze verrast als de naam ‘Tel Aviv’ voorbij komt, ze hebben zelfs al met mensen uit TasmaniĆ« gepraat, zo’n 16744 km van Diepenveen verwijderd.

Dit was een mooie voorproef op de Wereld Jamboree: Je komt mensen uit de hele wereld tegen, iedereen doet z’n best om contact te maken en eigenlijk is het met iedereen gezellig. Atze en Hidde gaan zeker een boel nieuwe contacten opdoen in Japan, deze Jota was geen enkel probleem!

Tags