“Ik heb altijd hele fijne herinneringen gehad aan mijn geboortedorp, Diepenveen. Vandaar ook dat ik mijn leven lang altijd een paar keer per jaar even kwam kijken.”, vertelt Eveline Roskott, geboren in 1956, meisjesnaam Van Haastert, jongste telg van een Indische familie die in de gelukkige jaren ’50 en ’60 woonde in de Kleikoele op nr. 10. In die tijd woonden er veel militairen in de Kleikoele en een groot gedeelte daarvan had in Indië gewerkt, of was daar geboren om na de oorlog naar Nederland te komen zodat Soekarno hun niet te grazen zou nemen. De Kleikoele was haar tijd ver vooruit, want tegenwoordig zou het een woonerf genoemd worden. Er waren geen doorgaande wegen en de kinderen konden vrij op straat spelen. De Kleikoele en de Molenkolk waren eigenlijk één.

“Helaas besloot de gemeente dat de (huur-)huizen in de Kleikoele te goedkoop waren voor deze groep officieren. Hen werd de wacht aangezegd en mijn ouders besloten in 1969 te verhuizen naar Schalkhaar. Was dit niet gebeurd, dan had ik er waarschijnlijk nu nog gewoond. Diepenveen is voor mij een bijzondere plek, met fijne mensen en een goede sfeer. Mijn vriendinnetje van de kleuterschool, Ineke Schömaker, bleef er langer wonen dan ik en zo had ik nog steeds een link met het dorp. Maar kleine meisjes worden groot en Ineke vertrok, jaren later overleed haar moeder en nog wat later overleed onze oude buurvrouw uit de Kleikoele Mevrouw Van Veen. Ik verloor mijn dorpscontacten.

Als ik door het dorp reed, zag ik dat er dingen veranderden en eerlijk gezegd vond ik dat jammer. Ik schrok me een hoedje toen Mevrouw Kappert vertelde dat er zelfs plannen waren geweest om de Kleikoele af te breken. Stel je voor dat ik op een dag, volkomen onverwachts, hiermee geconfronteerd zou zijn….ik moet er niet aan denken.

Persoonlijk archief

Foto uit persoonlijk archief Eveline Roskott-van Haastert

Degene met wie ik wel een band kon onderhouden was Bert Roetert. Het was altijd g e w e l d i g om in zijn restaurant de Roetertshof te kunnen eten, dat was puur genieten. Toen het restaurant dan ook in de verkoop ging, heb ik persoonlijk allerlei mogelijkheden overwogen om dit pand vooral niet verloren te laten gaan. Gelukkig is er een andere oplossing gekomen in de vorm van Nieuw Roetertshof en daarom is het ook logisch dat daar op zondag 1 juni a.s. de reünie gehouden wordt van de Facebookgroep MIJN JEUGD IN DIEPENVEEN! Ik heb gekozen voor deze datum omdat vroeger 1 juni de opening van het visseizoen betekende en het gezellig werd bij de Molenkolk.

Hoe het allemaal zo gekomen is? Welnu….ik was via Facebook op zoek gegaan naar mensen van vroeger, aanvankelijk ging het alleen om kinderen die ook in de Kleikoele hadden gewoond. Er kwamen echter zoveel reacties, dat de conclusie alleen maar kon zijn, dat er heel veel mensen een fijne jeugd hebben gehad in Diepenveen en dat zij, net zoals ik, het fijn vinden om contacten te herstellen of te onderhouden.

Foto uit persoonlijk archief Eveline Roskott-van Haastert

Foto uit persoonlijk archief Eveline Roskott-van Haastert

Ik ben ook op zoek naar leerlingen van de Bernardusschool aan de Molenweg, nu de Zonnewijzer, de Openbare School, nu Slingerbos en kinderen uit de Kleikoele. Kijk om je heen en zoek naar de mensen die wij nog missen. Ken je mensen die op een van deze scholen heeft gezeten? Vertel hen over dit initiatief! Iedereen is die dag welkom om naar de reünie te komen, maar het is natuurlijk wel noodzakelijk dat je je hiervoor even aanmeldt. De reünie begint rond 12.00 uur met een lunch en daarna hopen we iets te kunnen organiseren bij de Molenkolk. Details worden nu nog uitgewerkt en de precieze kosten zijn ook nog niet bekend, maar zullen niet meer zijn dan een lunch met een paar drankjes.

Meld je daarom aan op de Facebookpagina ‘Mijn jeugd in Diepenveen‘ bij Evenementen of neem contact op met mij persoonlijk. Dat kan door te bellen, mailen of schrijven naar onderstaand adres.
En dan hopen wij je te zien op zondag 1 juni a.s.

Foto’s en verhalen, vooral over de Molenkolk, zijn welkom!

Eveline Roskott-van Haastert
Mobiel: 06 52 032 019
Mail: amantidarti@live.nl

Tags