Nordic Sports, de jongste afdeling van de Diepenveense sportclub (DSC) organiseerde afgelopen weekend de 2e Nordic Cross Skating Marathon door het Zuidwestelijk deel van Salland. Vorig jaar had Diepenveen de primeur met deze marathon. De deelnemers rijden op zogenaamde skikes, wat nog het beste vergeleken kan worden met langlaufen. In tegenstelling tot het skieleren waarbij de massieve wieltjes onder de schoenen zitten hebben skikers een wiel voor- en achter de schoen, deze wieltjes zijn wel met lucht gevuld.

Skating- marathon 2014

Fotografie Harry Mulder

Dat deze skating-marathon inmiddels landelijk bekent is bleek wel uit het feit dat de deelnemers uit alle delen van het land kwamen. Van Limburg en Brabant tot Drenthe en Gouda aan toe, één deelnemer kwam helemaal vanaf Terschelling naar Diepenveen. Dit jaar had het deelnemersveld zelfs een internationaal tintje, de organisatie kon een deelnemer uit het Duitse Keulen begroeten. Vanaf zorgboerderij “De Kleine Wildenberg” aan de Wildenbergsweg gingen de deelnemers van start voor een tocht over 10, 21 of 42 kilometer. De 10 kilometer was dit jaar voor het eerst toegevoegd aan het programma waardoor beginners en jongeren, die nog niet zoveel kilometers in de benen hebben ook konden deelnemen aan deze sportieve happening. Zo ook de 11 jarige Mirko van den Berg, het jongste lid van Nordic Sports van DSC. Hij beoefend deze sport al twee jaar en vertelt dat zijn vader hem destijds enthousiast heeft gemaakt. “Ik train nu twee keer in de week en vind het meedoen aan toertochten het mooist, als er maar geen competitie in zit want dat vind ik niks aan”, zegt de jonge sportman vastberaden.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen het de hele dag regende waren de weersomstandigheden deze keer prima. Aanvankelijk hing er nog een dichte mist maar geleidelijk aan werd het steeds beter. De skikers maakten onderweg dankbaar gebruik van de koffiestops, om weer even bij te tanken. Heel wat bananen werden verstouwd om zodoende het lichaam van voldoende brandstof te voorzien. Het parcours bestond voornamelijk uit fietspaden en b-wegen, soms een onverhard gedeelte dat door de regen extra zwaar was geworden. De eerste kilometers gingen de groepen gelijk op, in Olst ging de kortste afstand via Boskamp en Hoenlo weer terug. De grotere afstanden gingen door naar Den Nul en reden langs de Soestwetering naar de eerste koffiestop. De deelnemers aan de halve marathon gingen via Boskamp en Hoenlo weer terug naar de Wildenbergsweg. Een kleine groep ging door voor de 42 kilometer die via Wesepe, landgoed Zonnebergen naar het gebied ten Oosten van de Spanjaardsdijk ging. Op de terugweg bij de Steernebrug in Averlo werd nog even koffie gedronken. Na een stevige klim over de N348 en natuurlijk een heerlijke afdaling ging het laatste gedeelte door het Kolkbos en de Randerstraat naar “De Kleine Wildenberg”. Hier konden de sportievelingen onder het genot van warme groentesoep en heerlijke broodjes weer op adem komen.
De afdeling Nordic Sports die regelmatig clinics verzorgt om zodoende belangstellenden vertrouwd te maken met het skiken wil ook volgend jaar deze marathon, een toertocht zonder wedstrijdelement organiseren.

Tags