De Cisterciënzer monniken van trappistenabdij Sion hebben een goed gevoel overgehouden aan het bezoek aan Schiermonnikoog. De kloosterlingen hebben vergevorderde plannen om naar het waddeneiland te verhuizen en waren daar de afgelopen dagen voor oriënterende gesprekken.

De Cisterciënzer monniken zien een vertrek uit Diepenveen als de enige mogelijkheid om de orde voort te zetten. De broeders wonen met z’n twaalven in een gigantisch kloostercomplex, dat plaats biedt aan meer dan honderd bewoners. De onderhoudskosten lopen enorm op.

De abt heeft tijdens het bezoek het gevoel gekregen dat de monniken welkom zijn op het waddeneiland. De burgemeester heeft de delegatie ontvangen en er zijn gesprekken geweest. Over wanneer de monniken eventueel gaan verhuizen kan nog niets worden gezegd, daarvoor is het nog te vroeg.

Klooster moet nog worden verkocht
Daarnaast moet het klooster in Diepenveen nog worden verkocht. Er is volgens de abt inmiddels een aantal geïnteresseerden om het klooster te kopen. Een verhuizing naar Schiermonnikoog is overigens niet afhankelijk van de verkoop van het klooster. De verhuizing moet wel goedgekeurd worden het generaal kapittel; de jaarlijkse algemene vergadering.

Schiermonnikoog werd in de Middeleeuwen bewoond door Cisterciënzer monniken en de naam van het eiland komt ook van de orde. De naam is namelijk afgeleid van de grijze kleur van de monnikspijen: schier is een ander woord voor grijs.

Tags