Volgende maand wordt mogelijk duidelijk of de Geert Grote Universiteit in Deventer de nieuwe eigenaar van Abdij Sion in Diepenveen kan worden. Dat schrijft Deventer Centraal. Tijdens het Generaal Kapittel van de Orde der Trappisten, eigenaar van de abdij, wordt besloten of de abdij verkocht wordt.

Abdij te groot voor het aantal monniken.
De universiteit heeft vergevorderde plannen om de abdij te kopen. De Cisterciƫnzer monniken die nu in de abdij wonen willen verhuizen, omdat de abdij te groot is voor het kleine aantal monniken. Zij onderzoeken nu of ze eventueel naar Schiermonnikoog kunnen verhuizen.

Maar over de verkoop van de abdij gaat de Orde der Trappisten. Dat zal volgende maand waarschijnlijk gebeuren, maar als er geen besluit wordt genomen moet er drie jaar gewacht worden voor het volgende Generaal Kapittel.

Bijeenkomst Orde der Trappisten in Assisi
Volgens een woordvoerder van de Geert Grote Universiteit ziet het er goed uit voor de eventuele overname van de abdij. “Er zijn een paar partijen met veel geld die de abdij graag willen en kunnen kopen, maar vanuit de Orde heeft men een voorkeur voor de GGU, omdat wij inhoudelijk de meeste affiniteit hebben met de geschiedenis en spiritualiteit van deze bijzondere plek.”
Er wordt nu verder gewerkt aan de plannen voor de overname, in afwachting van de bijeenkomst van de Orde van Trappisten die in het Italiaanse Assisi wordt gehouden.

Tags