Abdij Sion wordt voorlopig nog niet verkocht. De Orde der Trappisten heeft tijdens het Generaal Kapittel besloten vooralsnog geen groen licht te geven voor de verkoop van de abdij in Diepenveen. Wel heeft de orde besloten het onderzoek naar de verkoop intensief door te laten gaan.

De Orde der Trappisten (officieel: OCSO of Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie) bestaat uit alle 170 abten en abdissen uit de hele wereld. Zij komen eens in de drie jaar bijeen in het zogeheten Generaal Kapittel en alleen zij kunnen bepalen of de abdij verkocht mag worden. Afgelopen september was zo’n bijeenkomst in het Italiaanse Assisi.


Fotografie Harry Mulder (c)

Een verkoop van de abdij zit er door het besluit van de Orde der Trappisten dus voorlopig nog niet in. En dat is een tegenvaller voor de Geert Grote Universiteit. Dat is namelijk een partij die zeer geïnteresseerd is in de overname van de abdij. De GGU staat met haar 50.000 boeken in 1.300 dozen ‘ingepakt’ en wel klaar in het oude Alexander Hegius Gymnasium te Deventer om naar haar nieuwe plek vervoerd te worden.

Toch is het besluit niet alleen maar in het nadeel van de GGU. Het geeft wat meer ruimte om haar coalitie en financiering rond te krijgen.

Intussen is op 8 oktober de Derde Ronde Tafel GGU-Sion gehouden, met een almaar toenemend aantal deelnemende partijen. De 18 deelnemers aan deze Ronde Tafel, afkomstig uit het hele land (en zelfs daarbuiten), vertegenwoordigden 9 verschillende rechtspersonen (Stichtingen, Verenigingen en BV’s) die de voorwaarden bespraken waaronder ze een bondgenootschap willen sluiten om een gezamenlijke invulling aan Abdij Sion te geven. Die invulling moet recht doen aan het verleden en de spiritualiteit van deze bijzondere plaats.

Schiermonnikoog
Bij een eventuele verkoop van de abdij, verhuizen de monniken mogelijk naar Schiermonnikoog. Daarom bracht een GGU-delegatie op 28 oktober een bezoek aan het Waddeneiland om te zien of de Diepenveense monniken ook echt welkom op het eiland zouden zijn. “Dit blijkt duidelijk het geval. Niet alleen draagt veel op het kleinste nog bewoonde, autoluwe eiland de naam van ‘De Monnik’, maar zowel eilanders als toeristen zien uit naar de terugkomst van de naamgevers van hun eiland. Bij de plaatselijke VVV krijgt men circa vier maal daags de vraag of ‘ze’ er al zijn!”, laat de GGU weten.

Door de monniken zal wel een nieuw klooster moeten worden gebouwd. Aangezien het eiland langzaam oostwaarts wandelt, zijn de sporen van de middeleeuwse kloostervestiging namelijk in zee verdwenen.

Via Deventer Centraal

Tags