Tijdens de zomervakantie zal in het Kolkbos op het terrein van de scouting President Steyn aan de Averlose Houtweg weer het jaarlijkse Kinderdagkamp plaatsvinden. Van 5 tot en met 9 augustus zullen zo’n 250 kinderen vermaakt worden met een veelvoud aan activiteiten. De aankleding van het kamp heeft dit jaar een Middeleeuws karakter. Het thema van deze, inmiddels al weer de 33e editie zal dan zijn “Ridders en Jonkvrouwen”.

Het Kinderdagkamp ontstond naar het idee van “Jantje Beton”. Deze Stichting was destijds in het leven geroepen om kinderen van wat minder bedeelde ouders de mogelijkheid te bieden een leuke vakantie te hebben. Het eerste Kinderdagkamp werd in 1981 georganiseerd aan de Verlengde Randerstraat op het terrein van Challet de Lanckhorst, een houten villa dat later dienst deed als jongensinternaat “Holterhoek”. Door verandering van eigenaar hield het internaat vorig jaar op te bestaan.
In die eerste jaren deden er zo’n 50 à 60 kinderen mee maar door de komst van nieuwe wijken in Diepenveen groeide het aantal kinderen gestaag waardoor op een gegeven moment een bovengrens was bereikt. Meer dan 250 kinderen, het aantal dat tijdens de inschrijving al snel wordt bereikt kan de organisatie niet huisvesten. Een groot team van enthousiaste vrijwilligers moet natuurlijk op een verantwoorde manier de kinderen een fantastische week bezorgen.
Iedere dag worden de kinderen met een huifkar opgehaald en teruggebracht, in de eerste jaren gebeurde dat met drie huifkarren die voortgetrokken werden met paarden. Tegenwoordig zijn er zeven huifkarren nodig om alle kinderen te vervoeren, de paarden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor tractoren.

Achter het succes van het Kinderdagkamp staat een team dat verscheidene maanden per jaar bezig is met de voorbereidingen. Eén van de werkgroepen is de B-ploeg. Al in het vroege voorjaar is de zogenaamde Bouwploeg al druk aan het werk om de rekwisieten die het gekozen thema illustreren te maken. Uiteraard wordt veel materiaal hergebruikt, materiaal dat in voorgaande jaren al is gebruikt maar ook materialen die door bedrijven beschikbaar zijn gesteld. Ook het onderhoud aan een paar huifkarren en het podium is een klus dat deze ploeg voor haar rekening neemt. De B-ploeg bestaande uit Anko Jan Marringa, Sander Nieuwenhuis, Joost Overbeek, Gert Preuter, Fred Schutte, Frank Visscher en Arjen de Winter is iedere donderdagavond aan het werk in en om de schuur van de familie Nieuwenhuis aan de Wetermansweg. Ook na afloop van het Kinderdagkamp zijn ze nog een aantal weken bezig om alle materialen na te kijken en eventueel te repareren. “Jaarlijks zijn we met de Bouwploeg zo’n zes maanden bezig voor het Kinderdagkamp, het is al september als we met de laatste handelingen bezig zijn. Alle materialen worden nagekeken en netjes opgeborgen”, aldus Fred Schutte.

Zoals de foto laat zien moest de winterjas er nog aan te pas komen, eind mei. Het warme weer houden we nog te goed, in ieder geval in de vijfde week van de schoolvakantie tijdens de 33e Kinderdagkamp.

Bouwploeg, 23 mei 2013
Harry Mulder

Tags