In de winter van 2013 gaat IJssellandschap over tot vervanging van de eikenlaan op Landgoed Nieuw Rande. De huidige bomen worden verwijderd, waarna een nieuwe eikenlaan wordt aangeplant.

De laan is centraal gelegen op het landgoed en is een veel gebruikte entree voor wandelaars van en naar Diepenveen. Oorspronkelijk was het een statige, brede oprijlaan naar Huis Smets Rande, met aan weerszijden een dubbele rij eiken. Samen met Oud Rande, Huis Nieuw Rande en de Natuurderij KeizersRande, vormt de oude huisplaats van Smets Rande het hart van het landgoed.

Van de ruim 200 bomen die ooit langs de laan stonden, is het merendeel door de tijd heen verdwenen. De resterende bomen staan verspreid en zijn deels door het bos opgenomen. Ook deze bomen beginnen tekenen van ouderdom en verval te vertonen en zullen de komende jaren geleidelijk verdwijnen als ze te gevaarlijk gaan worden.

laan nieuw rande

Om de laan weer in oude glorie te herstellen, gaat IJssellandschap na het verwijderen van de oude bomen over tot aanplant van ruim 200 nieuwe eiken. Hierdoor wordt het beeld van een laan op een landgoed (bomen van dezelfde soort, met dezelfde leeftijd op een gelijke plantafstand) weer teruggebracht.

In dezelfde actie worden verspreid over het landgoed nog ca. 30 nieuwe parkbomen aangeplant op markante locaties. Hierbij wordt gekozen voor typische landgoedbomen, zoals
treurbeuk, moerascypres, tulpenboom, plataan en linde.

Het project wordt mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente Deventer en de provincie Overijssel.

Tags