Op zaterdag 2 november 2013 verzorgden Landschap Overijssel en de andere provinciale stichtingen weer de landelijke Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie in het groen. Alleen al in Overijssel staken op maar liefst 39 locaties ruim 1200 mensen enthousiast de handen uit de mouwen. Een absoluut record waar mens, plant en dier van profiteert. Zo vinden in Salland natuurkinderen een prettige speelplek in de door vrijwillige handen getroffen voorbereidingen voor een natuurlijke speelplek in Diepenveen.

De heemtuin in Diepenveen wordt gedeeltelijk omgetoverd tot natuurlijke speelplek. Om dit te kunnen doen, moest er eerst volop worden gesnoeid. De natuurkinderen kijken reikhalzend uit naar ‘hun’ nieuwe speelplek. In Wijhe zijn in de heemtuin bijzondere stroomdalplanten bewaard gebleven, waar wilde bijen en vlinders van profiteren. Maar er is meer! Het onderhoud aan leilindes en heggen in Hellendoorn doen huis- en ringmus vrolijk fluiten. En dankzij de snoeiwerkzaamheden langs het ommetje in Luttenberg voelt de egel zich weer helemaal thuis.

heemtuin

Nieuw seizoen
De Natuurwerkdag vindt ieder jaar op de eerste zaterdag in november plaats. Het is de start van weer een actief seizoen in het vrijwillige natuur- en landschapsbeheer. In Overijssel coördineert Landschap Overijssel de Natuurwerkdag. Het hele jaar door ondersteunt Landschap Overijssel het groene vrijwilligerswerk met deskundige begeleiding, praktische (online) cursussen en professioneel gereedschap.

Ik wil dit blijven doen!
Door tijdens de Natuurwerkdag de actiekaart ‘Ik wil dit blijven doen!’ te ondertekenen laten groene vrijwilligers de politiek weten dat ze hun vrijwilligerswerk in natuur en landschap graag willen blijven doen, maar dat daarvoor wel ondersteuning nodig is van vrijwilligersorganisaties als Landschap Overijssel. Al deze kaarten worden op 6 november 2013 aan staatssecretaris Sharon Dijksma overhandigd. Iedereen die groen vrijwilligerswerk een warm hart toedraagt, kan de kaart ook online ondertekenen via www.landschapoverijssel.nl.

Bron: Airplayradio

Tags