De Diepenveense Sportclub, afdeling Nordic Sports verzorgde onlangs weer een proefles skiken, ook wel nordic cross skaten genoemd.
Nordic Sports is de jongste telg van DSC, als 9e afdeling werd deze tak van sport zo’n twee jaar geleden toegevoegd aan de omnivereniging. Ongeveer zeven jaar geleden ontstond de Skikeclub Salland, een vriendenclub die ter afwisseling van het langlaufen en het schaatsen ging skiken. Deze tak van sport kan gedurende het hele jaar door beoefend worden. Het skiken kan nog het beste gezien worden als het midden tussen langlaufen en schaatsen. In tegenstelling tot het meer bekendere skaten waarbij een aantal wieltjes onder de schoen zitten heeft men bij het skiken één wiel achter en één wiel voor de schoen. Iedere voet staat dus tussen twee wielen in. Deze wielen zijn luchtbanden waardoor het mogelijk is om op verschillende ondergronden te kunnen skiken. De skike heeft een rem en is zowel in de lengte alsmede in de breedte verstelbaar waardoor de gebruiker optimaal deze sport kan beoefenen.

Een paar keer per jaar worden proeflessen verzorgd, deze vinden plaats op het handbalveld van DSC aan de Schuurmansweg. Deze keer gaf bestuurslid en trainer Hans Koers tekst en uitleg. Onder het genot van een bakkie koffie luisterden de deelnemers naar alle technische details over het materiaal en hoe men zich het beste kan voortbewegen op de skikes. Het is toch minder eenvoudig dan dat het lijkt, de juiste lichaamshouding is een voorwaarde voor een goede balans, voor een effectieve afzet waarvoor ook de afzetstokken de juiste lengte voor een ieder moet hebben. Het dragen van een helm is verplicht, het gebruik maken van knie- en elleboogbeschermers is aan te raden.

Na een proefles, ter introductie wordt de mogelijkheid geboden om een basiscursus te volgen, deze cursus bestaat uit drie lessen. Deze cyclus wordt een aantal keer per jaar herhaald.
“Het skiken is een prima alternatief voor het langlaufen en tevens een goede conditietraining maar zo gauw er weer sneeuw ligt dan gaan de lange latten er weer onder”, zegt Hans Koers.

[AFG_gallery id=’75’]

Tags