Met de aanplant van bomen en struiken aan de Dorpsstraat is de laatste fase van de reconstructie nu afgerond.

Medewerkers van Groenbedrijf Deventer zijn twee weken bezig geweest om de Dorpsstraat te voorzien van het benodigde groen, deze werkzaamheden vormden de afronding van de reconstructie Dorpsstraat. Het planten van de bomen liep wat stagnatie op doordat er nog puin in de grond zat dat eerst afgevoerd moest worden.

Eerst zijn 31 Lindebomen geplant, er is gekozen voor een soort (Tilia Cordata) die nog het meest weerbaar is tegen extreme kou en uitlaatgassen, een boom die veel kan verdragen. Op de driesprong Dorpsstraat, Oranjelaan en Draaiomsweg is een zogenaamde Honingboom (Sophora Japonica) geplant. Deze boom geeft samen met de geplaatste bankjes een extra dimensie aan het begin van de Dorpsstraat. Iedere boom is voorzien van een gietgoot waardoor het water dat in het voorjaar wordt gegeven niet wegspoelt maar opgenomen wordt door het wortelstelsel.

Om iedere boom zijn tien struikjes aangeplant, deze schijnhulst (Osmanthus) zal later vergroeien en gesnoeid worden als blokhaag. Deze hagen mogen niet hoger worden dan 60 – 80 cm in verband met de verkeersveiligheid. Ook zijn op verschillende plaatsen aan de Dorpsstraat hekjes geplaatst waartegen beuken zijn geplant. Deze ‘gewone’ beuken (Fagus Sylvatica) vormen op deze manier een haag, niet te verwarren met haagbeuken.

In de zogenaamde afrondingsfase van de reconstructie is ook het grasveldje in de hoek Oranjelaan en Gewestlaan meegenomen. Daar zijn ook een aantal hekjes geplaatst met daar tegenaan een beukenhaag. De laatste handeling betrof het planten van twee beverboompjes (Magnolia Stellata) aan de Gewestlaan. In de volksmond wordt deze ten onrechte Tulpenboom genoemd.

Als straks in het voorjaar de boompjes in blad staan zal de Dorpsstraat er een stuk gezelliger uitzien.

[AFG_gallery id=’110′]

Tags