Op 10 mei, de vrijdagavond na Hemelvaartsdag, zal in Schalkhaar de houtstapel die bedoeld was te branden als paasvuur, alsnog als vreugdevuur worden aangestoken. Op het terrein aan de Spanjaardsdijk 54 is iedereen vanaf 20.00 uur welkom. Om 21.00 uur zullen de organisatoren proberen de voormalige ‘paasboake’ vlam te laten vatten.

Nadat in 2012 door Rob Slinkman de traditie van een paasvuur in ons dorp, op bescheiden schaal, werd hersteld, bleek de belangstelling hiervoor zó groot dat de Schalkhaarder voor de tweede editie, op eerste paasdag 31 maart 2013, een groepje enthousiaste dorpsgenoten om zich heen zocht voor de organisatie van een wat grootser evenement voor de plaatselijke gemeenschap.

Een brandstapel, een tent, muziek, catering, vergunningen en een veiligheidsplan; alles wat tot in de puntjes geregeld, maar droogte gooide roet in het eten. Drie dagen voordat het vuur in Schalkhaar zou worden ontstoken kondigde de provincie ‘code oranje’ aan en liet burgemeester Andries Heidema weten dat daarom alle paasvuren in de gemeente Deventer werden verboden.

Door wat sneeuw en een beetje motregen kwam er aan de vooravond van eerste paasdag toch ineens weer groen licht voor het vuur, maar omdat de organisatoren juist in allerijl alle afspraken met andere partijen hadden geannuleerd, zagen zij geen mogelijkheid meer om het dorpsfeest alsnog doorgang te laten vinden op de door hun beoogde en vooral veilige manier.

Hoewel een 1 april grap van de website Schalkhaar.nu even anders deed vermoeden, bleef het verzamelde snoeihout sindsdien liggen en afgelopen zaterdag is het door vrijwilligers, met instemming van de gemeente, alsnog opgestapeld om nu dus op vrijdag 10 mei om 21.00 uur te worden aangestoken. De organisatie zorgt (tegen betaling) voor een drankje.

U komt toch ook?!

Tags