Bijen zijn belangrijk. Bijen bestuiven zo’n negentig gewassen waardoor de mens, maar ook vogels en andere dieren kunnen leven. Dank zij hun gesleep met stuifmeel eten wij aardbeien, appels, peren, courgettes en komkommers. Vogels verspreiden de zaden waardoor ook planten zich weer kunnen verspreiden. Op die manier neemt de variatie van planten toe. Dat heet biodiversiteit.

Het gaat slecht met de bijen. En niet alleen met de honingbij, slechts één van de 358 soorten bijen die ooit in Nederland zijn gezien. In heel Europa verdwijnen de hommels en bijen in een alarmerend tempo. Het vermoeden is groot dat onder meer insecticiden die de afgelopen decennia in zwang raakten flink hebben bijgedragen aan de bijensterfte.

De honingbij is nog altijd de meest voorkomende bij. Al duizenden jaren houden mensen de bijen voor hun honing. Kwekerij Het Nieuwe Veld heeft ook een imkerij. Daar zijn 26 bijenvolken op verschillende manieren gehuisvest. Een bijenvolk bestaat uit 1 koningin, enkele duizenden werkbijen en in de zomer enkele honderden darren (mannetjes). Hoe gaat dat allemaal? Hoe ziet een bijenkast er van binnen uit?

Bezoekers kunnen (met een beschermende bijenkap op) kijken naar de verzorging van de bijenvolken, helpen met honing slingeren en het vullen van honingpotten. Kinderen kunnen van bijenwas kaarsjes maken en honing proeven. Gewoon toekijken op een afstand en luisteren naar wat de imker allemaal vertelt mag ook.

Een prima idee dus om op zaterdag 13 juli van 11.00 tot 16.00 uur naar de Open Dag van Kwekerij Het Nieuwe Veld te komen. Genieten van koffie, thee of fris met huisgemaakte honingkoek kan eveneens in de tuin van Het Nieuwe Veld.
Het adres is Boxbergerweg 46 in Diepenveen.

Tags