Een primeur voor Overijssel, een marathon op skikes door het mooie Salland.

Nordic Sports, de jongste afdeling van de Diepenveense sportclub (DSC) organiseerde onlangs de 1e Nordic Cross Skating Marathon door het Zuidwestelijk deel van Salland. De deelnemers rijden op zogenaamde skikes, wat nog het beste vergeleken kan worden met langlaufen. In tegenstelling
tot het skieleren waarbij de massieve wieltjes onder de schoenen zitten hebben skikers een wiel voor- en achter de schoen, deze wieltjes zijn wel met lucht gevuld.

De deelnemers kwamen uit alle delen van het land, van Limburg en Noord-Brabant tot Gouda aan toe. Eén deelnemer kwam zelfs helemaal vanaf Terschelling naar Diepenveen. Vanaf zorgboerderij “De Kleine Wildenberg” aan de Wildenbergsweg gingen de deelnemers van start voor een tocht over 21 of 42 kilometer.

Regen, wind en koude waren deze dag de tegenstanders van de skikers die onderweg dankbaar gebruik maakten van de koffiestops, om weer even bij te tanken. Heel wat bananen werden verstouwd om zodoende het lichaam van voldoende brandstof te voorzien. Het parcours bestond voornamelijk uit fietspaden en b-wegen, soms een onverhard gedeelte dat door de regen extra zwaar was geworden. De eerste twaalf kilometer gingen de groepen gelijk op, via Olst en Den Nul reed men langs de Soestwetering naar de eerste koffiestop. De deelnemers aan de halve marathon gingen via Boskamp en Hoenlo weer terug naar de Wildenbergsweg. Een kleine groep ging door voor de 42 kilometer die via Wesepe, landgoed Zonnebergen naar het gebied ten Oosten van de Spanjaardsdijk ging. Op de terugweg bij de Steernebrug in Averlo werd nog even koffie gedronken. Na een stevige klim over de N348 en natuurlijk een heerlijke afdaling ging het laatste gedeelte door het Kolkbos en de Randerstraat naar “De Kleine Wildenberg”. Hier konden de sportievelingen onder het genot van warme groentesoep en heerlijke broodjes weer op adem komen.

De afdeling Nordic Sports die regelmatig clinics verzorgt om zodoende belangstellenden vertrouwd te maken met het skiken wil ook volgend jaar deze marathon, een toertocht zonder wedstrijdelement organiseren.

[AFG_gallery id=’96’]

Tags