In de tijd dat Diepenveen nog een zelfstandige gemeente was, bestond er nog niet zoiets als een laanbomenbeleid. En waarom ook, was de gedachte, want Diepenveen was toch mooi zo? Dat was ruim 150 jaar geleden wel anders. Toen kon je vanaf de kerktoren tot aan de Holterberg kijken want veel bomen waren er niet. Logisch ook want het was nogal drassig, vandaar de naam Diepenveen. Vervolgens is er aan de afwatering gewerkt en zijn er veel bomen geplant, niet omdat dat zo’n aardig gezicht was maar om het hout te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor de bouw. Het gemeentehuis van Diepenveen, bouwkosten 5200 gulden, werd voor een belangrijk deel gefinancierd uit de verkoop van bomen.
Dat laanbomenbeleid is er door een initiatief van de Deventer Bomenstichting toch gekomen. Want als bomen oud worden dan moet je ze een keer omzagen en als je er dan geen nieuwe voor in de plaats zet dan wordt het erg kaal, kijk maar naar Raalte en omgeving. En omdat veel laanbomen ongeveer in dezelfde periode zijn aangeplant, gaan er veel tegelijk dood; gevolg kaalslag.
Vervolgens werd Diepenveen opgeslokt door Deventer en met enige moeite heeft de DBS de nieuwe eigenaar van al die mooie bomenlanen kunnen overreden om ze netjes te blijven beheren. Meer daarover en over andere bomenzaken in bijgaande nieuwsbrief.
Nieuwsbrief DBS 2013