Op het melkveehoudersbedrijf van Hajé en Dinie Steunenberg aan de Boxbergerweg heeft de 6-jarige koe Roosje het leven geschonken aan een drieling. Het zijn drie vaarskalfjes die ieder ongeveer 30 kilo wegen. Als een koe één kalf krijgt dan weegt het 40 à 45 kilo. De moederkoe is dus heel wat kilo’s lichter en blaakt van gezondheid, ook de kalfjes zijn gezond en staan nu in zogenaamde éénlinghokjes.

“De kalfjes staan nu apart waardoor we ze beter onder controle kunnen houden. De eerste vier dagen krijgen ze nog biest (moedermelk) hierin zitten alle bouwstoffen die van belang zijn, ze zijn dan ook minder vatbaar voor ziekten”, zegt Dinie Steunenberg. Tweelingen komen uiteraard vaker voor maar de geboorte van een drieling is toch wel iets bijzonders. “Ons bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar maar dit is de eerste keer dat we zoiets meemaken”, zegt Hajé Steunenberg. “Ik had al het vermoeden dat het niet bij één kalf zou blijven, maar nadat het tweede kalf geboren was voelde ik nog meer pootjes, heel bijzonder”.

Het afkalveren verliep vlekkeloos, hulp van de veearts was op dat moment dan ook niet nodig. Na het krijgen van meerlingen kan het afstaan van de nageboorte wel eens problemen geven daarom is uit voorzorg de veearts er later wel bij gehaald. Over aandacht heeft de drieling niets te klagen, net zoals hun soortgenoten worden ze goed verzorgd op de boerderij van de familie Steunenberg.

Drieling bij Steunenberg

Tags