Buurtvereniging De Vossebelt organiseerde onlangs haar 38e Avondfietsvierdaagse, deze activiteit is één van de vele prachtige tradities die Diepenveen rijk is.
Het startbureau was deze keer gevestigd in de Hof van Salland waar An Bonte en Kristy van Tongeren zorgden voor een goed verloop bij de inschrijving. Alle deelnemers kregen een kaart op nummer en een routebeschrijving zodat men kon beginnen aan een tocht over 15 of 25 kilometer.

De verschillende routes lieten de deelnemers de mooie plekjes in en rondom Diepenveen zien, daar was dan ook alle tijd voor aangezien er geen tijdslimiet wordt gehanteerd. Halverwege de routes bij de controleposten werd de fietsers de mogelijkheid geboden om onder het genot van koffie en koek even bij te komen. “Wie wil een lekker kopje koffie en we hebben heerlijke koeken”, hoorde je steevast halverwege de korte route zeggen door Miranda en Evelien. Voor deze route hadden zich ruim honderd mensen ingeschreven, vooral gezinnen met kinderen. De 25 km route telde zo’n 40 sportievelingen, onder hen mensen die al vanaf de beginjaren meefietsen. Zo ook Jos Sanderse die samen met zijn vrouw heel wat kilometertjes heeft afgelegd in al die jaren. “Het kan natuurlijk niet anders dat de routes voor een groot deel elkaar overlappen maar toch fietsen we ieder jaar weer net een stukje anders. Het belangrijkste is uiteraard de gezelligheid onderweg”, zegt een enthousiaste Jos.

Mede-oprichter van buurtverening De Vossebelt, Jan Pannekoek is al vanaf het begin bij de fietsvierdaagse betrokken. “In de eerste jaren, toen nog bestuurslid zette ik altijd de routes uit”, zegt Jan. “Anderen moesten toen controleren of ik geen fout had gemaakt maar bijna altijd ging dat wel goed”. De heer Pannekoek, inmiddels de 80 gepasseerd is nog altijd actief als vrijwilliger, hij brengt nog boekjes rond en helpt mee bij het kaarten. “Zolang de gezondheid het toelaat blijf ik meefietsen tijdens de Avondfietsvierdaagse”, zegt de bevlogen Diepenvener die iedere avond “de vijfentwintig” voor zijn rekening nam.

Een buitenactiviteit is in meer of mindere mate altijd afhankelijk van het weer. Er werd onweer en zware regenbuien verwacht op één van de dagen wat te merken was aan het aantal deelnemers. Henk Berends, die samen met John van de Kraats de controlepost op de 25 km bemande vertelde dat “buienradar” onmisbaar is. Hij liet zien dat de buien op tijd wegtrokken zodat de volgende etappe zonder problemen kon verlopen. Gelukkig is er nog altijd de vijfde dag om toch aan de vier dagen fietsen te komen, want dan kan men de prachtige medaille in ontvangst nemen. Met name de kinderen waren enorm trots op dit kleinood, de herinnering aan de 38e Avondfietsvierdaagse van buurtvereniging De Vossebelt.

[AFG_gallery id=’79’]

Tags