In de Hof van Salland werd afgelopen zaterdagavond weer de jaarlijkse uitvoering verzorgd door de gemengde zangvereniging Soli Deo Gloria onder leiding van dirigent Joan Jonkman. Onder begeleiding van pianist Marijn Siero werd een gevarieerd programma ten gehore gebracht, van geestelijke liederen tot nummers zoals Edelweiss van Richard Rodgers. Ook het bekende Perhaps Love van John Denver klonk menigeen als muziek in de oren.

Tijdens het programma werd één van de leden aangenaam verrast, voorzitter Ab Smeenk riep mevrouw Aaltje Harmsen-Boschloo naar voren die toen pas in de gaten kreeg dat haar een jubileum ten deel viel. Zij zingt al 65 jaar in een koor.
Aaltje Boschloo is in 1948 als 19-jarige begonnen met zingen in het Christelijke Gemengde Koor “Soli Deo Gloria” in haar geboortedorp Colmschate, daar is ze blijven zingen tot begin jaren zestig. Aaltje, in 1954 getrouwd met Henk Harmsen en verhuisd naar de Platvoet werd in 1965 lid van de net opgerichte Soli Deo Gloria in Diepenveen.
In Diepenveen bestonden tot die tijd twee Christelijke koren, “Looft den Heer” en het Kerkkoor. De toenmalige Dominee vond het beter als deze twee koren zouden gaan fuseren, zo geschiede. In 1965 werd dus het huidige Soli Deo Gloria opgericht, dirigent was toen de heer Kluin uit Gorssel. De repetities vonden tot voor kort plaats in de Consistorie van de kerk, deze ruimte werd te klein. Het aantal leden groeide, mede doordat andere koren ophielden te bestaan waardoor de zangvereniging nu 35 leden telt. Tegenwoordig wordt in de Notenhof gerepeteerd.
Mevrouw Harmsen kreeg naast een bos bloemen een gegraveerde kristallen vaas, welke in het voormalige Oost-Duitsland is gemaakt. De secretaris van de vereniging, Gerda Elsman vertelt: “In de communistische tijd waren we in Hongarije op vakantie, daar kregen we kennis met een Oost-Duitse familie. Mensen die toen achter het ‘IJzeren Gordijn’ woonden konden nog niet naar het Westen voor een vakantie. De man van deze familie is kristalslijper en kan onder andere prachtig vazen decoreren. Zodoende kwamen we op het idee om door hem de glazen te laten graveren. We moeten er iedere keer wel een eind voor rijden, deze familie woont in een klein plaatsje met de naam Satzung gelegen tegen de grens met Tsjechie maar het is de moeite waard”, aldus de secretaris.

Speciaal voor de jubilaris werd een gedicht van Ab Smeenk voorgelezen door Sjoukje Roetert Steenbruggen. Hierin werd onder andere gerefereerd aan het feit dat mevrouw Harmsen iedere maandag tijdens de repetities voor de koffie en thee zorgdraagt. Ook zorgt ze dat zieke leden een kaartje van de vereniging krijgen of brengt ze hen een bezoekje.

Na afloop van de zanguitvoering konden de ruim 150 aanwezigen genieten van een toneelstuk van OCH (Ontspanning Club Holten) Deze toneelclub verleent al ruim dertig jaar haar medewerking aan de avond van de uitvoering van Soli Deo Gloria. Dit jaar was de titel van het in het dialect opgevoerde toneelspel “Leugens hebben mooie benen”. Hilariteit alom, de ene gevleugelde uitspraak na de andere.
Zang en toneel, een traditie die voor velen nog lang in stand gehouden mag worden.

Op het einde van deze gezellige avond vond ook nog een verloting plaats waardoor men, al dan niet onder het genot van een alcoholische versnapering kon terugkijken op deze zaterdagavond.


Aaltje Harmsen-Boschloo 65 jaar lid(c) Harry Mulder

Tags