De komende dagen wordt het warm, heel erg warm. Vanwege dat warme weer heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het nationaal hitteplan ingesteld. Een handige do’s en don’ts lijst:

1. Drink voldoende:
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

2. Houd jezelf koel:
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor de boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

3. Houd uw woning koel:
Opwarming van de woning kan worden beperkt door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

4. Zorg voor elkaar:
Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Tags