Inmiddels is de Dorpsstraat weer open voor het verkeer, ongeveer een half jaar heeft de herinrichting geduurd. Omleidingen moesten getrotseerd worden, het verkeer dat omgeleid werd via de Molenweg zorgde met name ter hoogte van de Slingerbosschool wel eens voor gevaarlijke situaties. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Om de boodschappen te kunnen doen moest men soms iets verder lopen maar tijdens de werkzaamheden waren de winkels altijd te bereiken, hierover waren destijds goede afspraken gemaakt.

Onlangs werd de reconstructie afgerond, de Dorpsstraat werd voorzien van een rode toplaag, de stoep tussen Langs de Wetering en de Oranjelaan werd gelegd, de hoeken van de parkeervakken zijn wit geschilderd voor een betere zichtbaarheid en de lantaarnpalen werden voorzien van armaturen. Ook zijn er al een paar bankjes en stoeltjes geplaatst, rondom de Koningslinde op het Dorpsplein zullen in een later stadium meerdere stoeltjes worden geplaatst. Voor de Hof van Salland is inmiddels de abri voor de bus-passagiers geplaatst.
De parkeervakken voor bakker Van Rijssen worden veranderd van langsparkeren naar haaksparkeren, zodoende worden meer plaatsen gerealiseerd. De bloembakken die voor Dorpsstraat 1 hebben gestaan zijn vervangen door zogenaamde plantgoten.
De reconstructie is pas echt af als het groen is aangeplant, de zomer is daarvoor minder geschikt. In het najaar wordt in ieder plantvak een Lindeboom geplant met daar omheen een zogenaamde blokhaag.

De werknemers die in de afgelopen maanden aan de Dorpsstraat hebben gewerkt willen nog even een aantal ondernemers bedanken voor de koffie die ze hebben gekregen. “Heel attent en van de slager kregen we wel eens een lekker plakje worst”, zegt een van de werknemers.
Kort nadat de wegwerkers klaar waren kwamen mensen van Abbinkgroep uit Vriezeveen om de armaturen op de lantaarnpalen te bevestigen. Een medewerker van dit bedrijf vertelt: “De armaturen die we hebben meegenomen bestaan uit pl-l lampen, dit zijn gasontladingslampen net zoals een tl-lamp. De armaturen voor de winkels bestaan uit twee lampen van elk 24 watt, ’s avonds om 23.00 uur wordt één lamp gedimpt. De overige armaturen hebben 1 lamp van 36 watt die niet dimbaar is. We hebben 36 lampen meegenomen, later komen er nog een paar”.

Op zaterdag 21 september zal de officiële opening van de gereconstrueerde Dorpsstraat plaatshebben. De Ondernemers Vereniging Diepenveen (OVD) zal dan een aantrekkelijk programma aanbieden. “We organiseren de opening gelijktijdig met de Burendag die dit jaar rondom de Hof van Salland zal plaatsvinden. Daardoor kunnen we elkaar versterken, mensen kunnen zowel meedoen aan de activiteiten van de Burendag alsmede aan de activiteiten rondom de officiële opening van de gereconstrueerde Dorpsstraat. Dit past mooi in de gedachte van “sharing space”, de basis van de reconstructie. Het gezamenlijk gebruik maken van een aantrekkelijk verblijfs- en winkelgebied waar mensen kunnen wandelen, recreëren en hun boodschappen doen”, aldus voorzitter van de Ondernemers Vereniging Diepenveen Peter van Woerden.

De Burendag zal niet zoals vorig jaar bij de Molenkolk worden georganiseerd maar rondom de Hof van Salland op het Dorpsplein. De organisatie is in handen van de taakgroep “Ontmoeting en kennismaken” van OnsDiepenveen2020. Taakgroeplid Frank van de Linde vertelt: “Vorig jaar hadden we het geluk dat in de week voor de Burendag het niet geregend had. Anders zou het bij de Molenkolk een modderboel zijn geweest. De locatie die we dit jaar mogen gebruiken heeft vele voordelen. Als het regent kun je naar binnen, je hebt de sanitaire voorzieningen bij de hand en we hebben nu een prachtig centraal gelegen Dorpsplein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kennis met elkaar kunnen maken”.
Het thema dit jaar is Frankrijk, het plein zal een Franse sfeer uitademen, gezellig van opzet. Mensen kunnen meedoen aan allerlei spelletjes waarbij het spel Jeu de Boule natuurlijk niet zal ontbreken. Ook een modeshow zal op het programma staan, Frankrijk is immers een modeland. Men kan tekeningen maken, knutselen of dansen en dat alles onder het genot van een hapje en een drankje. Accordeonmuziek zal klinken waardoor men zich (bijna) in Frankrijk waant.
“De Burendag valt samen met de officiële opening van de gereconstrueerde Dorpsstraat. Dit komt ons allemaal ten goede”. Een extra reden om 21 september in Diepenveen te blijven.

September is toch al een maand dat er veel wordt georganiseerd in Diepenveen. De eerste zaterdag is de ophaaldag voor de Rommelmarkt, de tweede zaterdag de Rommelmarkt en Veiling die dit jaar voor de 40e keer wordt georganiseerd en een weekend later dus de Burendag en de feestelijke heropening van de Dorpsstraat. Het bruist in Diepenveen.

Tags