Wie van u heeft nooit eens met bewondering gekeken naar het BBC-programma “Man and his dog”? Schapen die opgedreven worden door Border Collies, die door hun “handler” (hun baasje) gestuurd worden om zodoende de schapen een vooraf bepaalde richting op te drijven.

Om deze vorm van samenwerking tussen mens en dier van dichtbij mee te maken hoeft u niet ver van huis. Op de grens van Diepenveen en Olst aan de Randerstraat tussen het Randerpad en de Wildenbergsweg wordt regelmatig getraind door het team van Move4wards-Sheepdogs.
Op de vraag wat de betekenis is van de naam wordt geantwoord: “Move4wards is in meerdere opzichten een toepasselijk gekozen naam. Behalve het in letterlijke zin vooruit bewegen van schapen met behulp van een Bordercollie, proberen wij ook als individu ‘vooruit’ te komen. Daarbij geholpen door de honden die ons dagelijks confronteren met onze eigen tekortkomingen. Kortom, veel observeren, nog meer trainen en geduld….heel veel geduld. Vanzelfsprekend in goede harmonie en met respect voor hond, schaap en natuur”.

Onlangs gaf teamlid Rob Bouwens met zijn Bordercollie, genaamd Owen een demonstratie op een zogenaamd Engels parcours. De schapen staan aan de andere kant van het parcours en moeten door de ‘lift’, het in beweging brengen, het opdrijven door de hond een linkse- of rechtse drive maken tussen de hekjes door naar een soort van houten box. De hond wordt zowel verbaal alsmede door fluitsignalen geïnstrueerd, om de schapen zo gedisciplineerd mogelijk een bepaalde richting op te drijven.
In een wedstrijd wordt door een deskundige jury het samenspel tussen mens en dier, het wederzijds respect tussen handler en Bordercollie beoordeelt. Rob Bouwens is met zijn 3-jarige Bordercollie onlangs 2e geworden tijdens een wedstrijd op Terschelling. Hij deed mee in de 2e klasse. De 1e klasse is de beginnersklasse en om mee te kunnen en mogen doen aan internationale wedstrijden moet men in de 3-klasse zitten. “De parcoursen zijn dan veel groter waardoor de hond soms helemaal uit zicht is. Juist dan wordt duidelijk hoe goed mens en dier op elkaar ‘ingespeeld’ zijn”, zegt een enthousiaste Rob Bouwens.

Op de vraag waarom juist Bordercollies, een ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland hiervoor worden gebruikt antwoord Rob: “De Bordercollie heeft veel gelijkenis met het jachtpatroon van de wolf. Hij cirkelt met een grote boog om de kudde heen en hypnotiseert het schaap met zijn starende blik, alleen daardoor al kan hij een schaap dwingen voor hem opzij te gaan. Bordercollies worden hiervoor speciaal gefokt en als ze 1 jaar zijn volgt een trainingsprogramma. Uiteraard zijn de honden gedomesticeerd, gefokt en getraind om het doden achterwege te laten”.

Het demonstratieteam van Move4ward verzorgt informatieve en dynamische demonstraties en (bedrijfs-) Clinics waarbij alle facetten van het schapendrijven met Bordercollies voorbij komen.

[AFG_gallery id=’76’]

Tags