Driehonderd marktkramen met even zoveel standhouders staan op 30 april in de Dorpsstraat en de zijstraten van de Dorpsstraat opgesteld, net zoveel als vorig jaar. Dan organiseert de Ondernemersvereniging Diepenveen vanaf 10.00 uur weer de jaarlijkse Oranjebraderie. En als we de organisatie mogen geloven, schuifelen die dag 25.000 tot 30.000 mensen door het dorp.

De Diepenveense braderie is al ongeveer dertig jaar een grote hit in de regio op Koninginnedag, de grootste en gezelligste braderie van Salland. Het evenement moet overigens niet worden verward met een vrijmarkt. “Wij werken altijd met aangewezen plaatsen en met aanmelding vooraf voor de kramen,” aldus Pascal Berends, lid van de Braderiecommissie. Andere commissieleden zijn Jannemiek Harmsen, Peter van Leent, Fons Sijm en Jan ter Veer.

Er worden alleen maar kramen verhuurd voor de verkoop van gebruikte spullen, niet voor etenswaar. Duidelijke huisregels zorgen voor een ordelijk verloop van de braderie en een opgeruimd dorp na afloop daarvan.

Vrijwilligers
De Commissie zorgt met de hulp van een dertigtal dagvrijwilligers dat alles goed en veilig verloopt. Op maandagavond worden de kramen uitgezet. Op Koninginnedag worden al heel vroeg de kraamnummers en grondplaatsen uitgedeeld. Tegen half zes strijken de eerste verkopers al op de Diepenveense braderie neer. Dinsdagavond wordt alles weer efficiënt opgeruimd. Alles volgens een strak draaiboek.

Koninginnedag 2009 - Harry Mulder (c)

Koninginnedag 2009 – Harry Mulder (c)

“De vele kraamhuurders waarvan sommige al tientallen jaren in Diepenveen staan, zitten het liefst op hun vaste plek, ” vertelt Pascal Berends. “Ze komen uit de hele regio, niet alleen uit Diepenveen.”

Van de herinrichting van de Dorpsstraat zullen de bezoekers slechts weinig merken. Er is in goed overleg met de aannemer gezorgd dat de weg rond Koninginnedag dicht ligt en dat losse stukken zijn verwijderd. Voor de bezoekers per auto zijn er aan de rand van het dorp twee grote parkeerterreinen beschikbaar waar een paar honderd auto’s kunnen staan.

Beeldscherm
Dit jaar wordt bij de Hof van Salland een groot beeldscherm opgesteld zodat ieder de abdicatie, de balkonscene en de inhuldiging kan volgen. Bezoekers hoeven dus niets te missen van de festiviteiten in Amsterdam.

[stextbox id=”info”]Het programma voor koninginnedag Diepenveen 2013 is hier te vinden[/stextbox]

Tags