Nederland heeft een vijfde meteoriet. Het is een vrij zeldzame koolstofhoudende chondriet, die 140 jaar geleden al is neergekomen op een akker in Diepenveen schrijft Astronieuws.

De val, op de middag van 27 oktober 1873, werd waargenomen door twee landarbeiders, die de steen naar de plaatselijke hoofdonderwijzer brachten. Via allerlei omzwervingen kwam hij in handen van een verzamelaar.

“Gevallen onder Diepenveen, den 27e oktober 1873. Des middags ten drie ure ongeveer. Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder naast de personen van de heer Bos en zijne vrouw, die daar stonden te werken, en werd weinige minuten later op een diepte van anderhalve voet en nog merkbaar warm uit den zandgrond gehaald.”

Amateur-astronoom Henk Nieuwenhuis uit Franeker kreeg de ruimtesteen ruim een jaar geleden onder ogen en schakelde experts in. Komende donderdag wordt de zeldzame meteoriet officieel overgedragen aan Naturalis in Leiden.

Tot nu toe waren slechts vier Nederlandse meteorieten met zekerheid bekend: de Uden, de Utrecht, de Ellemeet en de Glanerbrug. Die werden allevier gevonden direct nadat hun val was waargenomen. De Diepenveen is relatief zeldzaam: de broze meteoriet is ouder dan de aarde zelf en bevat organische moleculen, waaronder mogelijk aminozuren. De komende jaren zal de steen uitgebreid verder worden onderzocht.

Beluister hier een Radio 1 item over de Meteoriet.

de diepenveen meteoriet

Tags