Al 25 jaar verzorgd Carla Krijt de tweewekelijkse Bingomiddag in Woon- en Zorgcentrum Sparrenheuvel. De Bingomiddag is een echte topper onder de activiteiten. Burgemeester Andries Heidema verleende op enthousiaste wijze zijn medewerking en ‘controleerde’ de aanwezigen of er wel eerlijk gespeeld werd.
Grappig was de opmerking van een aantal bewoners: Wie is die man eigenlïjk”…..

Carla Krijt is al 36 jaar als vrijwilliger verbonden aan Sparrenheuvel om ‘hand- en spantdiensten’ te verlenen, onder andere het eten uitserveren of met een bewoner mee naar het ziekenhuis. Ook verleent ze haar medewerking tijdens de Rolstoelwandelingen, een samenwerkingsverband tussen de activiteitencommissie en de Historische Vereniging. Het gebeurt wel eens dat er onvoldoende personeel en vrijwilligers aanwezig zijn door ziekte of vakanties. “Dan ben ik invaller want ik woon dichtbij”, zegt Carla.

Het vrijwilligerswerk, het helpen van mensen is verweven met Carla. Naast het werk dat zij doet voor Sparrenheuvel collecteert Carla al 35 jaar voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Als rayonhoofd heeft ze een hele verantwoording. Carla vertelt: “Destijds heb ik het overgenomen van de heer Knippenberg en heb de zorg dat alle bussen bij de collectanten komen. Een paar keer in de week moet ik de KWF-bus in het crematorium legen. Later wordt in het bijzijn van collectanten het geld geteld en naar de bank gebracht”. In 2008 werd Carla voor haar inzet beloond met een Koninklijke Onderscheiding.

[AFG_gallery id=’78’]Harry Mulder

In de 25 jaar dat Mevrouw Bingo, zo wordt Carla ook wel genoemd deze activiteit verzorgd heeft ze het altijd naar haar zin. Onder het genot van een kopje koffie met koekje hebben de bewoners het enorm gezellig met elkaar. Vooral de spontane reacties maken het dat de bingo meer is dan alleen maar een spelletje. Carla geeft een paar voorbeelden: “De nummertjes gaan tot 75, dan roep ik soms 99. De mensen reageren dan met: nee, het is 66”. Of als Carla roept nummertje 10 dan zeggen de mensen in koor “wie niet weg is is gezien”. Een beetje dialectkennis is ook aanwezig, als Carla roept nummertje zeuvenendertig reageert steevast een persoon met de opmerking “dat is noe echt Dêventers”.
Uiteraard zijn er ook leuke prijsjes te winnen, zoals mooie bloemen of lekkere koeken. Bij een gelijke stand komt de grote dobbelsteen van piepschuim er aan te pas. Voor de verliezer is er nog altijd een rolletje snoep. Als na afloop van de bingo een bewoner zegt dat hij of zij niets gewonnen heeft zegt Carla “Ik heb alle ballen, ik heb alle prijzen en ik krijg ook niets”.
Het gaat om de gezelligheid en de gein met elkaar. “Anders houd je het ook geen 25 jaar vol”, zegt Carla met een grote glimlach.

Tags