Het moment is daar: Natuurderij KeizersRande in de uiterwaarden is na lange voorbereidingen en bouwtijd nu klaar en opent haar deuren op vrijdag 1 voor genodigden en zaterdag 2 november voor publiek. Iedereen is welkom op 2 november tussen 10.00 – 16.00 uur.

KeizersRande is een biologisch dynamisch melkveebedrijf in de uiterwaarden bij Deventer. Het is een melkveebedrijf dat nu toe werkt naar 80 melkkoeien en 80 stuks jongvee en tevens beheercentrum is voor waterveiligheid, natuur, recreatie en landgoed. Het bedrijf wordt gepacht door boerin Annette Harberink en werkt in een gesloten kringloop. Harberink is samen met haar medewerker in de vroege zomer begonnen in de nieuwe melkstal met het melken van het gehoornde Maas Rijn en IJsselvee. Het woongedeelte is half september opgeleverd.

KeizersRande is het initiatief van IJssellandschap. IJssellandschap is beheerder en verpachter van landerijen en landgoederen rondom Deventer. Het motto is “Toegewijd en Toekomstgericht”. Directeur Jaap Starkenburg: “De mens kan als onderdeel van de natuur de natuur verrijken en de omgeving beheren, dat laten we hier zien in de combinatie van boerin en beheerder”. In deze filosofie is de Natuurderij geboren als een bedrijf dat naast de melkveehouderij ook tevens zorgt dat de begroeiing kort blijft zodat het water makkelijk doorstroomt en de weiden, hooilanden en graanvelden zodanig beheert dat weidevogels een kans krijgen en de weiden geurig hooi opleveren.

nartuurderij webformaat

Natuurderij Keizersrande webformaat

Nederland heeft een grote traditie in het bouwen op terpen. Zonder het project “Ruimte voor de Rivier” van Rijkswaterstaat was deze droom van Starkenburg geen werkelijkheid geworden. In het kader van dit project, het programma om delta – Nederland te vrijwaren voor overstromingen vanuit de grote rivieren is bij Deventer in de Keizers- en Stobbenwaard terug gegrepen op deze traditie. De nieuwe terp met de Natuurderij is het hart van de ca. 200 ha. in de uiterwaarden en de aangrenzende 50 ha van landgoed Rande. De Natuurderij is onder een groot gevleugeld dak gepositioneerd in de hoek van het ooibos. De bomen uit het bos staan nu als eiken staanders onder het dak. Het gebouw knipoogt naar de geschiedenis met steenfabrieken en de majestueuze IJsselhoeves maar is ook tevens modern door de combinatie van veel hout en transparant kunstvezel plaat.

KeizersRande biedt ook recreatie en educatie. Zo zijn er voor de wandelaars en natuurliefhebbers aantrekkelijke routes ontwikkeld en zijn schoolklassen van harte welkom voor praktijklessen over het boerenleven, rivier en natuur.

Tags