Vrijdag was het Warme Truiendag. Gemeentes, scholen en bedrijven en instellingen in heel Nederland zetten hun verwarming een graadje lager. Daarnaast werden allerlei acties georganiseerd. OBS De Slingerbos in Diepenveen was één van de deelnemende scholen.

De landelijke dag staat in het teken van het Kyote-akkoord dat als doel heeft uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Groep 8 van Wendy Nikkels houdt zich die morgen bezig met de vraag wat er op school gedaan kan worden aan energiebesparing. De werkgroep natuurouders hebben Pieter Parmentier en Ben Dull, beiden experts op het gebied van energie, uitgenodigd om een presentatie te geven over energie en energiebesparing. Aan het einde van de ochtend neemt de juf een lijst van verbeterpunten door die door de leerlingen is opgesteld. ,,Het is beter om de computer direct uit te doen als je hem niet meer gebruikt. Maar als je er toch nog op wilt dan kun je hem beter op stand-by zetten. Waarom is dat eigenlijk?” vraagt Wendy. De vingers gaan omhoog. ,,Anders kost het teveel energie, juf”, antwoordt de meeste rappe leerling. Er volgen nog meer vragen.

Sofie, Joel en Pieter bekijken een zonnepaneel. OBS De Slingerbos in Diepenveen was één van de deelnemende scholen. Foto: foto gerreke van den Bosch

Dan komt het onderwerp: veel tocht bij de buitendeur in de grote hal. Iedereen herkent het. ,,Daar zullen jullie ouders vast ook wel wat over zeggen thuis.” Een jongen achterin de klas springt daar gelijk op in. ,,Ja, mijn vader vraagt altijd of ik in de kerk geboren ben als ik dat doe.” De leerlingen zijn blijkbaar niet altijd zo tam als vandaag, want wanneer juf de ramen openzet, zijn ze binnen no time opeens dicht. Draait ze de knop van de thermostaat omlaag, dan staat de verwarming binnen vijf minuten opeens voluit te loeien. Wendy confronteert haar pupillen met hun gedrag: ,,Wat doen we daar aan?” Joël heeft een goede oplossing. ,,Gewoon stroom opzetten.” Aan het einde van de les stellen de kinderen dat ze geen hinder hebben ondervonden dat de verwarming die dag uit was. ,,Mooi, dan gaat in deze klas in het vervolg de verwarming 2 graden lager.

Zo doen wij als groep wat aan de besparing van geld en energie.” ,,Ja, maar dan blijft het raam dicht”, klinkt een stem achteruit de klas. Joël en Sofie vonden het beiden niet koud. ,,Het is mooi goed dat we energie kunnen besparen en het is ook goed voor de school.” Ook de gemeente Deventer deed mee aan de warme truiendag. ,,Energiebesparen en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, is een belangrijk onderdeel van onze klimaatdoelstelling”, zegtwethouder Jos Pierey. ,,Energiebesparende maatregelen in woningen en kantoren besparen aanzienlijk op de uitstoot van broeikasgas én op de portemonnee.”



Tags