Van 13 oktober tot 2 november zijn Jelmer Hiemstra (B2) en Mees Hulsebos (B3) met nog 10 leerlingen van AOC Oost Twello naar Oeganda geweest. De reis is onderdeel van het programma van Connect2Uganda. Naast de AOC’ers zijn er ook 12 leerlingen van het Vlier (Etty Hillesum College) mee geweest naar Oeganda. Een van de reisdoelen was het vergroten van de sportmogelijkheid voor jongeren.

Jongeren in Oeganda hebben over het algemeen weinig kansen om te sporten. Het schoolsysteem in Oeganda is vooral gericht op presteren waardoor er binnen het lesprogramma heel weinig tijd wordt vrijgemaakt voor sport. Bovendien ontbreken meestal, zowel binnen als buiten school, de faciliteiten en middelen om te sporten.

Daarom heeft op vv Diepenveen in juni de kidsrun georganiseerd waarmee 300 euro is opgehaald voor het project in Oeganda. Met de opbrengst zijn sportmaterialen aangeschaft die wij in Oeganda achtergelaten hebben. Daarnaast hebben vv Diepenveen, RDC en Sportclub Deventer voetbalkleding meegegeven waar de scholen erg blij mee waren.

Jelmer en Mees hebben in Oeganda o.a. voetbalworkshops gegeven. Zij hebben Oegandese jongeren kennis laten maken met trainingsvormen waarmee zij zelf zijn opgegroeid (zoals dribbelen, kappen & draaien etc.). Een aantal docenten in Oeganda gaat verder met de het geven van voetbaltraining. Wij hopen dat hierdoor meer jongeren de kans krijgen om te voetballen en dat zij zich als voetballer verder kunnen ontwikkelen.

Connect2Uganda wil het voetbalprogramma de komende jaren uitbreiden met steun van voetbalclubs uit de regio Deventer. Een eerste stap is gezet wat in Oeganda tot veel enthousiasme heeft geleid.

Tags